Ruoka-apu
Yhdistykset voivat järjestää ruokailumahdollisuuksia ja -jakoja ottamalla toiminnassa huomioon kaikkien terveyden suojelemiseksi valtiovallan ohjeet kokoontumisten suhteen.
Katso tarkemmin: Koronavirus tai Ruokaviraston ohje
1.6. lähtien 50 ihmisen kokoontumiset ovat sallittuja. Jos mahdollista, niin ruokajakelussa olisi yksi ihminen, joka annostelee ruoan. Ruokailijoiden jonossa tulisi pitää 1-2 metrin väli. Käsihygienia on ennen ruokailua erittäin tärkeää. Jos on vähääkään flunssan tunnetta, yhdistykseen ei saa tulla.
Turvallinen ruokajakelu -juliste
Turvallinen ruokajakelu -juliste
Ruoka-avun yleiset toimintaohjeet ovat voimassa myös koronaviruksen aiheuttamana poikkeusaikana. Ruoan kylmä- ja kuumaketjut on pidettävä kunnossa. Noudata viranomaisten hygienia- ja turvallisuusohjeita.
Tulosta PDF-muodossa oleva juliste seinällesi: Turvallinen-ruokajakelu-ohje.pdf
Lahjoitus/hävikkiruoka
Lahjoitusruoka
Työttömien Keskusjärjestön jäsenyhdistykset jakavat vaihtelevasti kaupoista ja leipomoista saatavaa lahjoitusruokaa arviolta 250 000 kg vuodessa. Toisilla paikkakunnilla jakoa ei ole ollenkaan, jotkut yhdistykset jakavat ruokaa jopa 600 kg kuukaudessa. Lahjoitusruoka on etupäässä leipää ja viljatuotteita, mutta joillain paikkakunnilla jaetaan mm. lihaa, maitotuotteita, vihanneksia, muita elintarvikkeita sekä koulujen ylijäämäruokaa. Lahjoitusruoan määrä ja sisältö voi vaihdella suuresti viikoittain.
Ruoka-apua tarvitseva, ota yhteyttä lähimpään jäsenyhdistykseen ja kysy, onko heillä mahdollisesti lahjoitusruokaa tai EU-ruokaa tarjolla. Sivun alaosassa olevassa kartassa on EU-ruokaa jakavien yhdistystemme toimipaikat.
Ruoka-apu.fi - löydä lähimmät ruokajakelupisteet
Ruoka-apu.fi
Ruoka-apua tarjoaville organisaatioille on perustettu yhteinen käyttäjäalusta. Ilmoita oma ruokajakelutapahtuma järjestelmään: ruoka-apu.fi
Ruoka-apu.fi-alustan käyttöohjeet
EU:n ruoka-apu
Videon tekijä: Niko Saarela, järjestöassistentti, Kajaanin Työvoimayhdistys ry
EU:n ruokajakelua hallinnoi Ruokavirasto
EU:n ruokajakelua hallinnoi Ruokavirasto. EU:n ruoka-avun verkko-osoite on: https://ruokavirasto.fi/ruoka-apu, josta löytyy ohjeistusta ja tietoa ruoka-avun jakajille.
Yhteystiedot:
Ruokaa jakava jäsenyhdistys, jos sinulla on kysyttävää EU:n ruokajakoon liittyen, ota yhteyttä Ruokavirastoon sähköpostin kautta ja pyydä tarvittaessa soittopyyntö.
- ruoka-apu (@) ruokavirasto.fi
- Sari T. Niemi, ylitarkastaja, 0295 204 755
- Petra Hanhimäki, suunnittelija, 0295 204 323
Marttaliiton reseptikirja
Marttaliitto ja Ruokavirasto ovat jakaneet EU:n ruoka-aputuotteisiin keskittyvää reseptikirjaa kaikille ruokajakajille. Ohessa kirja PDF-muodossa.
Maukasta EU-ruokakassista -reseptikirja
Yleistä
Kartta Työttömien Keskusjärjestö ry:n jäsenyhdistyksistä, jotka jakavat EU-ruokaa. Ruoka-avun tarvitsija, ota yhteyttä jäsenyhdistykseen ja kysy, milloin ruokaa on jaossa.
Työttömien Keskusjärjestö ry on jakanut jäsenyhdistystensä kautta EU:n ruoka-apua valtakunnallisesti vuodesta 1996 lähtien. Ruokajakelun rahoittaa kaudella 2014-2020 Euroopan unionin vähävaraisimmille suunnattu eurooppalaisen avun rahasto (FEAD) ja sitä hallinnoi Suomessa ruokavirasto (Ruokavirasto), entinen maaseutuvirasto Mavi.
Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) vastaa vähävaraisten avun rahastosta ja ruokajakelun hallinnointiviraston toimenpideohjelman toteutuksesta. Rahaston avustuksella voidaan jakaa Euroopassa muitakin tuotteita kuin ruoka-apua (kuten vaatteita tai hygieniatuotteita), mutta Suomessa tehdyn hallituksen päätöksen mukaan Suomessa jaetaan ainoastaan elintarvikkeita.
Ruoka-avun on oletettu jatkuvan vuoden 2020 jälkeen saumattomasti. EU:n rahastossa on käynnissä uudelleenjärjestelyjä ja niistä tiedotetaan lähiaikoina.
Viestintäopas ruokajakelutoimijoille
Ruokavirasto on tuonut ruokajakelutoimijoille käyttöönsä viestintäoppaan:
Viestintäopas ruokajakotoimijoille
EU:n ruoka-jako 2014–2020
Työttömien Keskusjärjestö on tehnyt Ruokaviraston kanssa kumppaniorganisaatiosopimuksen vuosille 2014–2020.
- Vuodelle 2021 on tilattu 408 500 kg elintarvikkeita ja niitä jakaa 49 työttömien yhdistystä. Jakajayhdistysten tulee ilmoittaa jakelutietonsa toimistolle 15.2. mennessä.
- Kevään ensimmäinen jako alkaa maaliskuun puolessa välissä.
- Katso yhdistysten aukioloajat.
- Vuonna 2020 kahdessa jaossa oli yhteensä 396 353 kg elintarvikkeita. Jaossa oli mukana 48 yhdistystä.
- Kevään ensimmäinen jako alkoi maaliskuun puolessa välissä ja se kesti koronaepidemian vuoksi kesäkuuhun loppuun.
- Syksyn toinen jako suoritettiin syyskuusta marraskuun loppuun.
- Vuonna 2019 kahdessa jaossa oli yhteensä 414 199 kg elintarvikkeita. Elintarvikkeita jakoi 48 yhdistystä. Ruoka-apua saa vuosittain noin 52 650 vähävaraista ihmistä, joiden tulot eivät riitä monipuoliseen ravintoon.
- Vuonna 2018 kahdessa jaossa oli yhteensä 463 030 kg elintarvikkeita (ennakkotilaus oli 479 833 kg).
- Keväällä jakajia oli 53 yhdistystä ja syksyllä 45, mistä johtuen 16 802 kg annettiin muille kumppaniorganisaatioille jaettavaksi.
- EU:n elintarvikkeiden suhde muuhun lahjoitusruokaan oli 60-65%.
- Elintarvikkeita sai yli 40 000 vähävaraista.
- 67,4% kaikesta EU:n ruoka-avusta jaettiin Kirkkopalvelut ry:n, Työttömien Keskusjärjestö ry:n ja Suomen Vapaakirkko/ViaDia ry:n kautta.
- Keväällä jakajia oli 53 yhdistystä ja syksyllä 45, mistä johtuen 16 802 kg annettiin muille kumppaniorganisaatioille jaettavaksi.
- Vuonna 2017 oli kaksi jakoa, joissa yhteensä 447 686 kg elintarvikkeita.
- Vuonna 2016 oli kaksi jakoa, joissa yhteensä 541 423 kg elintarvikkeita (jaon piirissä oli 62 774 hlöä)
- Vuoden 2015 syksyllä jaettiin 217 506 kg elintarvikkeita. Keväällä ei ollut jakelua.
- Vuosi 2014 oli EU:n ruokajaossa välivuosi, silloin ei toimitettu ruoka-apua yhdistyksiin.
- Vuosina 1996–2013 Työttömien Keskusjärjestö jakoi ruoka-apua jäsenyhdistystensä kautta. Maaseutuvirasto oli ruoka-avun hallinnoijana.
Ohjeita jäsenistölle ruokajakelun vuosiraportoinnista
Yhdistysten tulee toimittaa vuosikertomus (561026) järjestön toimistolle viipymättä loppuvuodesta tai viimeistään 5.1. mennessä. HUOM. Vuosikertomuksessa on kolme (3) välilehteä ja kaikki kohdat tulee täyttää.
EU:n ruoka-jaon lomakkeet:
- Video-ohje, kuinka EU:n ruoka-jakeluun haetaan sekä vuosiraportti täytetään. Kiitos Punaiselle Ristille. Jaetaan tässä luvan kanssa: rednet.punainenristi.fi/node/49447
- Keskusjärjestön omat lomakkeet
- Muut lomakkeet Ruokaviraston sivuilta kohdasta lomakkeet.
- Kirjanpito-ohje
- 561024_Kirjanpitolomake
- EUn tuen seurantatietolomake
- Seurantalomaketta ei palauteta toimistolle: tiedot täytetään vuosikertomuksen välilehdelle ”jakelu”
- Valitse seurantaan yksi jakelu, missä mahdollisimman monta hakijaa
- Älä laske samoja ihmisiä moneen kertaan
- 561026_Vuosikertomus (palautetaan loppuvuodesta tai viimeistään loppiaisen jälkeisenä arkipävänä toimistolle)
- Laske yhteen vuoden kaikki jaot
- Lomakkeessa on kolme välilehteä (tuotteet, jakelu, yleistä) ja kaikki kohdat tulee täyttää
- Palauta Työttömien Keskusjärjestölle pelkästään Vuosikertomus-lomake sähköpostilla EXCEL-tiedostona
Sivu päivitetty: 4.2.2020.