Terveydeksi-hanke liikkuu koko Suomessa!

 

Terveydeksi-hankkeen sosiaali- ja terveyspalveluohjaajat kiertävät eri puolilla Suomea ja tapaavat työttömiä Työttömien Keskusjärjestön jäsenyhdistyksissä sekä EHYT ry:n Elokoloissa ja kohtaamispaikoissa. Yhdistykset voivat kutsua hankkeen työntekijöitä  pitämään infotilaisuuksia ja ohjaamaan työttömiä sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvissä asioissa.

Mitä?

Sosiaali- ja terveyspalveluohjaajat

  • tapaavat työttömiä yhdistysten kohtaamispaikoissa.
  • antavat yksilöllistä palveluneuvontaa myös puhelimitse ja sähköpostitse.
  • ohjaavat tarpeen mukaan oman asuinkunnan sosiaali- ja terveyspalveluihin.
  • kertovat työttömien oikeudesta maksuttomaan terveystarkastukseen.
  • kouluttavat järjestöjen ja yhdistysten työntekijöitä ja järjestävät infotilaisuuksia.

Kenelle?

Yli 30-vuotiaille pitkäaikaistyöttömille yksilöllistä neuvontaa.

Miksi?

  • jotta yhä useampi työtön huolehtisi hyvinvoinnistaan.
  • jotta yhä useampi kunta aktivoituisi järjestämään työttömien terveystarkastuksia.
  • jotta yhteistyö viranomaisten ja järjestöjen välillä kehittyisi.
  • jotta työttömien itsensä kokema hyvinvointi ja toimintakyky vahvistuisi.
  • jotta työttömien työllistyminen helpottuisi.

Seminaarimateriaalit

Työttömät yhdenvertaisiksi terveyspalveluissa -seminaari 21.2.2019: Videotallenne ja diaesitykset

Työkaluja työttömien hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukemiseen -seminaari (Joensuu, P-KTT ry:n kanssa) 14.3.2019: Videotallenne ja diaesitykset

Ajankohtaista mediassa

Helsingin Sanomat, Vieraskynä 7.11.2018 Työttömillä on oikeus terveystarkastukseen Kunnan lainmukaisiin tehtäviin kuuluu järjestää työttömille maksuton terveystarkastus. Oikeus tarkastukseen tunnetaan huonosti sekä kunnissa että työttömien parissa.

MTV verkkouutiset 26.10.2018 Pitkään työttömänä olleet käyttävät vähiten lääkäripalveluja – Järjestö: Asiakasmaksut pois! Työttömien Keskusjärjestö ehdottaa työttömille henkilökohtaisia managereita terveydentilan tueksi. Lue artikkeli.

Artikkelit

Terveydeksi-hanke pähkinänkuoressa

Työttömänä olet kuntasi tarjoamien terveyspalveluiden lisäksi oikeutettu muun muassa työttömän terveystarkastukseen.
Linkkipolku: Suomi.fi: Etusivu > Kansalaiset > Työelämä ja työttömyys: Työttömyys > Työttömän oikeudet ja velvollisuudet: Työttömän terveys ja hyvinvointi 1.1.2018

Kykyviisari-kyselyt osoittavat, että työmahdollisuuksien puute vaikeuttaa eniten työelämään osallistumista. Työterveyslaitoksen asiantuntijat tarkastelevat kirjoituksessaan sitä, mitkä asiat vaikeuttavat vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien työelämään osallistumista heidän itsensä arvioimana. Lue artikkeli: Työttömälle mahdollisuus vaikuttaa aktiivitoimiin

Työttömillä on lakisääteinen oikeus terveystarkastukseen! Riittävän hyvä terveys ja sen ylläpitäminen ovat työ- ja toimintakyvyn sekä koetun hyvinvoinnin perusta. Pitkäaikaistyöttömien köyhyys yhdistettynä korkeisiin terveyspalvelumaksuihin ja kunnittaiseen epätasa-arvoisuuteen työttömien maksuttomien terveystarkastusten järjestämisessä tai niistä tiedottamisessa heikentävät työttömien mahdollisuutta huolehtia terveydestään. Lue Espoon kaupungin Viva-hankkeen tuloksista.

Terveydeksi-hanke esillä Brysselissä: Työttömien Keskusjärjestön ja EHYT ry:n yhteinen Terveydeksi-hanke oli kesäkuussa 2018 kutsuttuna esillä Brysselissä eurooppalaisessa FEAD:n (vähävaraisten avun rahasto) työkokouksessa liittyen FEAD:n ja ESR:n rahoituskanavien yhdistymiseen. Työkokouksessa käsiteltiin mm. miten yhteistyökumppanuudet toteutuvat käytännössä. Mukana kokouksessa olivat toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski ja hankepäällikkö Katriina Lehtovaara.

Aamuset 23.2.2018 Työttömien Keskusjärjestö vaatii työttömien terveyspalveluihin tasa-arvoisempaa kohtelua. Keskusjärjestön hallitus vaatii asiakasmaksulain 11. pykälän tulkintaa asiakkaiden hyväksi. Lue artikkeli.

YLE 13.5.2018 Harva työtön tietää ilmaisesta terveystarkastuksesta
Esimerkiksi leipäjonoista on löydetty työttömiä, joita on jouduttu lähettämään suoraan päivystykseen. Lue artikkeli Ylen sivuilta.

MTV verkkouutiset 25.10.2018 Pitkäaikaistyöttömät käyttävät vähiten lääkäripalveluja – mielenterveysoireet voivat jäädä tunnistamatta Erityisesti pisimpään työttömänä olleet eivät välttämättä käytä lainkaan terveyspalveluja, selviää Lääkärilehden tutkimuksesta.

nuoli