Koronavirus

Miten säilytät hyvän arjen?

COVID-19 epidemia todennettiin Suomessa maaliskuussa 2020. Vaikka tilanteet muuttuvat, niin arki säilyy. Katso Työttömien Keskusjärjestön Terveydeksi 2.0-hankkeen video, miten pitää normaalista arjesta kiinni poikkeusoloissa.

Koronaepidemiaan liittyviltä sivuiltamme löydät linkkejä viranomaisten ja muiden toimijoiden päivittämille sivuille sekä Työttömien Keskusjärjestön tuottamaa omaa materiaalia koronatilanteeseen liittyen.

Koronavilkun käyttö

On suositeltavaa ladata käyttöön Koronavilkku-sovellus. Lisätietoa: Usein kysyttyä – Koronavilkku

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinpalvelu tarjoaa Koronavilkku-sovelluksen käyttöön liittyvää neuvontaa numerossa 0295 535 535. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Puhelinpalvelun lisäksi tukea Koronavilkun käyttöön saa chatin ja tekstiviestipalvelun avulla

Chat-ikkuna on käytössä osoitteessa https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/puhelinpalvelu-ja-chat. Palvelu toteutetaan viranomaisten yhteistyönä.

Kuusi valttia, joilla suojaat itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta:

  1. Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
  2. Pidä yli 2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.
  3. Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.
  4. Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä
  5. Lataa Koronavilkku-sovellus.
  6. Ota rokote, kun vuorosi tulee.

Koronarokotukset

Suomen koronarokotestrategian tavoitteena on

  • estää koronaviruksen aiheuttamaa tautitaakkaa eli vakavia tautitapauksia ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä
  • ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä.

Ikä on kaikkein merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä. Sen vuoksi rokotetta suositellaan ikääntyneille.  Oma koronarokotus – miten, miksi ja milloin? Lisätietoa THL:n verkkosivuilta. 

THL:n materiaalipankki koronaviruksesta

THL:n verkkosivuilla on kooste erilaisia viestintämateriaaleja, jotka käsittelevät käsi- ja yskimishygieniaa, turvavälejä sekä muita tärkeitä suojautumiskeinoja. Tarjolla on videoita, julisteita ja muita ohjeita sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi. Materiaalit ovat vapaasti hyödynnettävissä ja niitä voi esimerkiksi tulostaa ja laittaa esille wc-tiloihin, kahvihuoneisiin ja ilmoitustauluille.

Työttömien yhdistyksen toiminta epidemian aikana

  • otetaan kaikessa toiminnassa huomioon kaikkien terveyden suojelemiseksi valtiovallan ohjeet kokoontumisten suhteen
  • käytetään suojahansikkaita ja hengityssuojaimia aina kun mahdollista
  • turvaväli ihmisten kesken 1-2 metriä
  • jos jaetaan hävikkiruokaa, pakataan mielellään valmiisiin pakkauksiin
  • jos on käytössä jonotusnumerojärjestelmä, otetaan asiakkaita sisälle pienissä ryhmissä
  • jaetaan ruokakassit suljettuina ulkotiloissa tai ovelta
  • pyritään järjestämään riskiryhmään kuuluville kassien jako eri aikaan tai eri paikassa kuin muille
  • vältetään paljain käsin koskettelua yleisessä jaossa oleviin tuotteisiin
  • suositellaan aktiivista käsienpesumahdollisuutta tai käsidesin käyttöä
  • esimerkki hävikkiruokajaosta: yksi henkilö kerrallaan tulee tiskille, osoittaa sormella mitä haluaa ja tiskin takana oleva pakkaa tuotteet pussiin ja tarvittaessa astuu askeleen taaksepäin ennen kuin henkilö poimii kassin – näin elintarvikkeisiin koskee mahdollisimman harva

 

Tämän linkin kautta löydät toimintaohjeita ja linkkejä mahdollisen lomautuksen, irtisanomisen sekä oman sairastumisen varalta. Sivulle on koostettu linkkejä myös eri viranomaisten sekä eri organisaatioiden toimintaohjeisiin ja neuvontapalveluihin.

 

Voiko työnantaja edellyttää työntekijältä negatiivista koronatestitulosta ennen työpaikalle saapumista?

Kyllä voi. Työnantajan on ryhdyttävä altistusvaaran minimoimiseksi niihin toimenpiteisiin, jotka työpaikan riskien arvioinnin perusteella ovat tarpeellisia. Vastaava velvollisuus on myös yhteisen työpaikan pääasiallista määräysvaltaa käyttävällä työnantajalla ja rakennustyömaan päätoteuttajalla.

Työnantaja ei voi pakottaa työntekijää koronatestiin, mutta työnantaja voi edellyttää negatiivista testitulosta ennen työpaikalle saapumista. Testituloksen edellyttäminen ei voi olla sattumanvaraista, vaan sen on perustuttava riskien arviointiin ja testauskäytäntö on käsiteltävä yhteistoiminnassa. Testituloksen edellyttäminen voi olla tarpeen esimerkiksi, kun työntekijä palaa ulkomailta työhön työpaikalle.

Koronatestistä aiheutuvat kustannukset ovat lähtökohtaisesti työnantajan vastuulla. Kustannusten korvaaminen yhteisellä työpaikalla määräytyy sopimusten perusteella.

https://www.tyosuojelu.fi/tyoolot/biologiset-tekijat/korona

nuoli