Mitä tehtiin 2023: Terveyttä työttömille ja Askelia voimaan -hanke?

Aiheet:
Mitä tehtiin 2023: Terveyttä työttömille ja Askelia voimaan -hanke?

Hanketoiminnan vuosi 2023 oli tapahtumarikasta aikaa. Terveydeksi 2.0 hanke jatkui Terveyttä työttömille -toimintana jatkorahoituksen myötä ja vaikuttamistyössä päästiin vihdoin kiinni yhteistyöhön tuoreiden hyvinvointialueiden kanssa. Samalla pyöritettiin myös toiminnan ytimessä olevaa, työttömiä kohtaavaa työtä jäsenyhdistyksissä ja panostettiin verkostoyhteistyöhön terveysalan vaikuttajien kanssa. Kokemusasiantuntijatoimintaa lähdettiin myös kehittämään osaksi toimintaa. Askelia voimaan -hanke puolestaan tiivisti yhteistyötä yhteistyökumppanien kanssa ja jatkoi hyvinvointitsempparitoiminnan aktivointia sekä elintapaohjausta.

Terveydeksi 2.0 -hanke kehittyi ja laajeni Terveyttä työttömille -toiminnaksi

Työttömien Keskusjärjestön Terveyttä työttömille -toiminta käynnistyi vuoden 2023 alussa suorana jatkona aiemmalle Terveydeksi 2.0 -hankkeelle. Yhteistyökumppanina ja osatoteuttajana jatkoi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry. Toiminnassa edistetään pitkäaikaistyöttömien tai muuten heikossa työmarkkina-asemassa olevien työttömien terveyttä tiedottamalla terveystarkastuksista ja muista sosiaali- ja terveyspalveluista sekä tarjoamalla henkilökohtaista palveluohjausta ja työkykykoordinaattorin tukea matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa. Työttömien yhdistysten osaamista sosiaali- ja terveysteemoissa tuetaan muun muassa koulutuksia järjestämällä, materiaaleja tuottamalla ja työnohjausta tarjoamalla.

Vaikuttaminen päättäjiin työttömien sosiaali- ja terveysasioissa on ollut toiminnan tavoitteena jo pitkään, mutta 2023 mukaan astuivat hyvinvointialueet uutena organisaationa.  Hyvinvointialuetoimijoille kehitettiin ja lähetettiin ensimmäinen oma uutiskirjeensä, joka nostaa esiin työttömien hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä teemoja. Hyvinvointialueiden vastuulle siirtyneestä kuntouttavasta työtoiminnasta järjestettiin syksyllä hyvinvointialuetoimijoille suunnattu webinaari yhteistyössä Vatesin, Into ry:n, Sininauhaliiton ja Sosten kanssa.

Uutta vuoden 2023 toiminnassa oli työttömyyden kokemusasiantuntijakoulutuksen suunnittelun käynnistyminen. Koulutus tullaan toteuttamaan vuonna 2024. Työttömyyden kokemusasiantuntijuutta hyödynnetään toivottavasti jatkossa aiempaa enemmän työttömiä koskettavien palvelujen suunnittelussa, kehittämisessä ja edunvalvonnassa.

Tulokselliseksi todettuina toimintatapoina jatkuivat palveluohjauskäynnit ja koulutukset yhdistyksiin yhdessä EHYT ry:n kanssa sekä pitkäkestoisempaa tukea tarjoava työkykykoordinaattorin yksilöohjaus. Työttömien yhdistyksiin, EHYT ry:n Elokoloihin ja muihin matalan kynnyksen kohtaamispaikkoihin tehtyjä palveluohjauskäyntejä, infotilaisuuksia ja hyvinvointitapahtumia kertyi yhteensä 30 ja niissä tavattiin kaikkiaan 620 kävijää. Työkykykoordinaattoriohjausta sai 35 asiakasta.

Terveyttä työttömille -toiminnassa on tehty vuonna 2023 laajasti verkostoyhteistyötä eri sidosryhmien kanssa. Työttömien terveyspalvelujen ammattilaisverkoston tapaamisia suunniteltiin yhteistyössä verkostosta päävastuussa olevan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Työterveyslaitoksen ja Terveydenhoitajaliiton kanssa. Verkostossa on jo yli 350 työttömien terveydenhuollon ammattilaista. Lisäksi työskenneltiin mm. EAPN-Finin Terveys ja Köyhyys-verkostossa, HUS Kuntoutumistalon kehittäjäverkostossa, Suomi.fi-palvelun työttömyysoppaan kehittämisverkostossa, Kulttuurihyvinvointipoolissa ja Sosten KUVE kuntoutusverkostossa. Tarpeen mukaan avustettiin työttömyyteen ja sosiaaliturvaan liittyvissä kysymyksissä Työttömien keskusjärjestöä esimerkiksi erilaisissa lainsäädäntöä koskevissa lausunnoissa, annettiin konsultointiapua Amnesty Internationalille sekä tehtiin yhteistyötä muun muassa Hengitysliiton ja Sydänliiton kanssa.

Askelia voimaan -hankkeessa edistettiin elintapoja ja yhteistyötä

Askelia voimaan -hankkeen (STEA 2022–2025) tavoitteena on tukea pitkäaikaistyöttömiä terveellisissä elintavoissa tarjoamalla elintapaohjausta, kouluttamalla vertaisohjaajia ja kehittämällä yhteistyötä työttömien yhdistysten ja paikallisten toimijoiden välillä. Hankkeen yhteistyökumppanina on yhdeksän keskusjärjestön jäsenyhdistystä eri puolilta Suomea, UKK-instituutti, Silta-Valmennusyhdistys ja Liikkuva aikuinen -ohjelma.

Toisena hankevuotena huomiota kiinnitettiin erityisesti paikallisen yhteistyön edistämiseen hankepaikkakunnilla. Tietoa hankkeesta levitettiin esimerkiksi työttömien terveystarkastuksia tekevien terveydenhoitajien kautta ja järjestettiin yhteisiä tapaamisia liikuntatoimen kanssa. Parhaimpana esimerkkinä mainittakoon Suolahden työttömien ja Äänekosken kaupungin liikuntapalvelujen välille virinnyt yhteistyö. Alkuvuodesta järjestetyn yhteisen tapaamisen jälkeen asiat etenivät nopeasti siihen, että Suolahden työttömien tiloissa alkoi kokoontua kaupungin liikunnanohjaajan vetämä liikuntaryhmä ja kaupungin kuntosalille järjestyi työttömille oma vakiovuoro. 

Syksyllä 2022 koulutettujen elintapa-asioiden vertaisohjaajien eli hyvinvointitsemppareiden toiminta on käynnistynyt yhdistyksissä vaihdellen. Mahdollista on ollut toimia joko vertaisryhmää ohjaten, kahdenkesken elintavoissa tsempaten tai yhdistyksen muun toiminnan, kuten kuntouttavan työtoiminnan, ohessa elintapa-asioita esille ottaen. Kyselyn perusteella 14 tsempparia on tukenut jo 173 henkilöä elintavoissa. 

Hyvinvointitsempparit kokoontuivat vuoden aikana kahdesti jatkokoulutuspäiville, helmikuussa Tampereelle Silta-Valmennusyhdistyksen järjestämänä ja syyskuussa Mikkeliin, samalla Mikkelin Työttömien toimintaan tutustuen. Tilaisuuksissa muun muassa vaihdettiin kuulumisia ja jaettiin vertaistukea, kokeiltiin uusia matalan kynnyksen liikuntalajeja, saatiin ruuanlaitto-opastusta sekä kuultiin tietoa tupakoinnin lopettamisen tukemisesta. Tsemppareiden toiminnan tueksi on laadittu myös hyvinvointitsempparin käsikirja.

Elintapaohjaus jatkui sekä kertaluontoisena neuvontana hankekäynneillä työttömien yhdistyksissä että ryhmämuotoisena ohjauksena Satakunnan Sydänpiirin Verkkopuntari-ohjelmaa hyödyntäen. Muutama henkilö sai myös pidempikestoista yksilöohjausta. Ohjauksessa hyödynnettiin UKK-instituutilta lainaksi saatuja päivittäistä aktiivisuutta, liikkumista ja unta mittaavia liikemittareita.

Askelia voimaan -hankkeen verkkosivuille on koottu laaja materiaalipankki hyvinvoinnin tukemiseen liittyen, siihen kannattaa käydä tutustumassa.

nuoli