Yhdistyksen perustaminen
Työttömien yhdistyksen voi perustaa Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) sähköisessä palvelussa tai paperilomakkeella. Verkossa tehty ilmoitus on huomattavasti edullisempi ja nopeampi kuin paperilomakkeella tehty.
Verkossa yhdistyksen perustamisilmoituksen voi tehdä kahdella tavalla:
- Itsenäisesti, jolloin rekisteröinnin yhteydessä toimitetaan myös yhdistyksen säännöt.
- Ohjatulla perustamisilmoituksella, jossa PRH:n asiointipalvelu luo säännöt yhdistyksen tekemien valintojen pohjalta.
Ohjattu perustamisilmoitus on kaikkein edullisin ja nopein tapa rekisteröidä yhdistys.
Mitä yhdistyksen perustamiseen tarvitaan?
Neljä nyrkkisääntöä:
1. Yhdistykseen tarvitaan vähintään kolme jäsentä
Yhdistyksen perustamiseen tarvitaan kolme vähintään 15-vuotiasta jäseneksi aikovaa yksityishenkilöä tai oikeustoimikelpoinen yhteisö. Yhteisö voi olla esim. yritys, rekisteröity yhdistys tai säätiö. Yhdistyksen toiminnan on oltava aatteellista eli sen tavoitteena ei voi olla voiton tavoittelu tai taloudellinen hyöty jäsenilleen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikki mahdolliset tulot tulee käyttää yhdistyksen tavoitteiden edistämiseen, eikä jakaa niitä jäsenille.
2. Yhdistyksen hallitus ja nimenkirjoittajat
Yhdistyksen on ilmoitettava hallituksen puheenjohtaja ja nimenkirjoittajat. Yhdistyksen nimenkirjoittajalla tarkoitetaan henkilöä tai henkilöitä, joilla on oikeus edustaa yhdistystä. Nimenkirjoittajan täytyy olla täysi-ikäinen. Vajaavaltainen tai konkurssissa oleva ei voi toimia yhdistyksen nimenkirjoittajana. Nimenkirjoittajia on kahdenlaisia: sääntömääräisiä nimenkirjoittajia ja määrättyjä nimenkirjoittajia. Hallitus edustaa yhdistystä.
Hallituksen puheenjohtaja: Puheenjohtaja voi edustaa yhdistystä yksin ja hyvän hallintotavan mukaan puheenjohtaja toimii hallituksessa yhdessä päätettyjen linjausten mukaisesti. Yhdistyksen säännöissä on mahdollista rajoittaa edustusoikeutta niin, että puheenjohtaja kirjoittaa yhdistyksen nimen yhdessä yhden tai useammaan muun nimenkirjoittajan kanssa. Puheenjohtajan täytyy asua Suomessa. Muussa tapauksessa tarvitaan PRH:n poikkeuslupa.
Sääntömääräiset nimenkirjoittajat: Yhdistys voi määrätä säännöissä nimenkirjoittajiksi puheenjohtajan lisäksi yhden tai useamman hallituksen jäsenen tai muun henkilön, kuten esimerkiksi sihteerin tai toiminnanjohtajan. Sääntömääräinen nimenkirjoittaja on henkilö, jolla on oikeus edustaa yhdistystä yksin, ellei yhdistyksen säännöissä toisin mainita. PRH:n sivuilta löydät valmiita malleja nimenkirjoitustavoista.
Määrätyt nimenkirjoittajat: Yhdistys voi määrätä tietylle henkilölle oikeuden kirjoittaa yhdistyksen nimen yksin tai yhdessä muun nimenkirjoittajan kanssa. Jos näin toimitaan, tulee se lisätä yhdistyksen sääntöihin.
3. Perustamiskirja
Yhdistyksen perustamista varten tarvitaan perustamiskirja, mikä toimitetaan perustamisilmoituksen yhteydessä PRH:lle liitteenä. Tähän voi käyttää PRH:n valmista mallia. Perustamiskirjasta täytyy käydä ilmi yhdistyksen virallinen nimi, yhdistyksen perustajien tiedot sekä perustajien yhdessä hyväksytyt yhdistyksen säännöt. Vähintään kolmen jäseneksi liittyvän on allekirjoitettava perustamiskirja.
4. Yhdistyksen säännöt
Yhdistyksen säännöt ohjaavat yhdistyksen toimintaa yhdessä yhdistyslain kanssa. Säännöissä on mainittava muun muassa yhdistyksen nimi, kotikunta, yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot. PRH tarjoaa useita eri mallitekstejä, joita voi käyttää yhdistyksen perustamisen yhteydessä.
PRH tarkistaa, että säännöt ovat linjassa yhdistyslain asettamien vaatimusten kanssa ja etteivät ne ole lainvastaisia. Jokainen sääntömuutos tulee saattaa lainvoimaiseksi PRH:n hyväksynnän kautta.
Yhdistyksen perustamisen hinta
Yhdistyksen perustamisen hinta riippuu siitä, tehdäänkö ilmoitus verkossa vai paperilomakkeella.
Kuinka paljon yhdistyksen rekisteröiminen maksaa verkossa?
Yhdistyksen perustaminen ilman ohjattua perustamisilmoitusta maksaa 110 euroa ja ohjatun perusilmoituksen käsittelymaksu noin 55 euroa (2024). Ajantasaisen hinnaston löydät PRH:n sivuilta.
Mitä tarvitaan sähköistä ilmoitusta varten?
Asioidessa verkossa tarvitaan suomalainen henkilötunnus sekä henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai muu vaihtoehto (mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti). Sähköisen ilmoituksen pääsee tekemään PRH:n hallinnoimaassa yhdistysrekisterissä.
Mitä yhdistyksen rekisteröiminen maksaa paperilomakkeella?
Yhdistyksen perustamisilmoitus paperilomakkeella maksaa 110 euroa (2024). Yhdistyksen rekisteröijän on maksettava käsittelymaksu etukäteen ja liitettävä kuitti mukaan ilmoitukseen.
Miten rekisteröidään yhdistys paperilomakkeella?
Yhdistys voidaan rekisteröidä PRH:n Y1a-perustamisilmoitus-, 12A-liite- sekä henkilötietolomakkeilla. Kaikki lomakkeet löytyvät PRH:n sivuilta. Yhdistyksen perustamisilmoituksen allekirjoittaa yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja. Myös muu täysi-ikäinen hallituksen jäsen voi ilmoittaa yhdistyksen hallituksen jäsenten nimet yhdistysrekisteriin.
Ilmoitukseen tulee liittää seuraavat dokumentit:
- Allekirjoitettu perustamiskirja
- Yhdistyksen säännöt
- Kuitti käsittelymaksusta
Ajantasalla olevat osoitetiedot, johon ilmoitus tulee lähettää, löytyy PRH:n sivuilta.
Pitääkö yhdistyksen muutoksista aina ilmoittaa?
Yhdistysrekisteriin on aina ilmoitettava yhdistyksen liittyvistä muutoksista esimerkiksi, kun sääntöihin tai nimenkirjoittajiin tulee muutoksia. Yhdistysrekisterissä voi allekirjoittaa tai maksaa keskeneräisiä ilmoituksia sekä tehdä ilmoitus yhdistyksen lopettamisesta.
Näistä muutoksista yhdistyksen tulee aina ilmoittaa:
- Osoite- ja yhteystiedot muuttuvat
- Hallituksen puheenjohtaja ja nimenkirjoittajat vaihtuvat
- Säännöt muuttuvat
Kun olet perustanut työttömien yhdistyksen, näin liityt jäseneksi Työttömien Keskusjärjestöön!