Ulosotossa olevalla on monta kannustinta työllistyä

Aiheet:
Ulosotossa olevalla on monta kannustinta työllistyä

Kannattaako työnteko, jos on velkoja ulosotossa? Meneekö koko palkka velkojen maksuun? Ulosotossa oleva saattaa erheellisesti ajatella, että töihin meneminen ei kannata, koska ulosotto vie kuitenkin koko palkan, eikä ansioista jää käteen yhtään enempää kuin työttömyysetuuksista.

Asia ei todellisuudessa kuitenkaan ole näin. Vaikka osa palkkatuloista meneekin velkojen maksamiseen, ei kaikkea tuloa ulosmitata. Ulosoton asiakas saa pitää tulostaan vähintään suojaosuuden, joka on yksinasuvalle henkilölle 976,80 euroa kuukaudessa. Lisäksi kustakin hänen elatuksensa varassa olevasta ulosmittaukselta suojattu määrä nousee vielä 285,60 eurolla. Luvut ovat vuoden 2024 lukuja. ”Jos tulot jäävät alle suojaosuuden, niistä ei ulosmitata mitään, ennakoivan talousneuvonnan”, asiantuntija Hanna-Mari Mikkonen Ulosottolaitoksesta kertoo.

Ajatus velattomuudesta voi kannustaa

Kaikkia työssäkäynnin tuoma tulonlisäys ei motivoi töihin, mutta tällaisissa tilanteissa voi yrittää ajatella pidemmälle tulevaisuuteen. Miltä velaton elämä tuntuisi? Minkälaisia taloudellisia haaveita velattomana voisi toteuttaa?

Kannustimena ulosotossa olevan työllistymiseen voisi toimia myös tieto ulosoton huojennuksista. Kun pitkään työttömänä ollut työllistyy, ulosmittauksen aloittamiseen voi anoa lykkäystä. ”Lykkäystä voi olla mahdollista saada esimerkiksi, jos on ollut vähintään vuoden työttömänä ennen työllistymistä ja on pienituloinen. Lykkäystä myönnettäessä otetaan huomioon asiakkaan kokonaistilanne, ja esimerkiksi perittävänä oleva lapsen elatusapu voi estää lykkäyksen saamisen”, Mikkonen kertoo. Kun tulon ulosmittaus on jatkunut yhtäjaksoisesti tai lähes yhtäjaksoisesti vuoden, asiakas voi mahdollisesti saada ulosmittauksesta vapaakuukauden eli saada koko kuukausipalkan itselleen.

Talousneuvolasta apua rahahuoliin

Velkojen hoitaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, eikä pikaratkaisuja ole. Tilanteessa, jossa maksukyky ei riitä velkojen maksuun, voi esimerkiksi velkajärjestelyyn pääsemistä edesauttaa se, että on tehnyt voitavansa velkojensa maksamiseksi. Velkajärjestely kestää pääsääntöisesti kolme tai viisi vuotta. ”Velat harvoin syntyvät hetkessä, eikä niiden maksaminen tai järjestelykään tapahdu sormia napsauttamalla. Velkajärjestely on viimesijainen keino järjestellä velat, kun muut keinot eivät enää korjaa tilannetta”, ennakoivan talousneuvonnan asiantuntija Mikkonen sanoo.

Jos kaipaa yksilöllisiä neuvoja velkatilanteensa hoitamiseen, voi mennä käymään tai soittaa Talousneuvolaan. Sieltä saa ohjeita esimerkiksi velkaantumisen pysäyttämiseen, talouden hallinnan saavuttamiseen sekä velkojen maksamiseen ja järjestelyyn. ”Talousasioiden ei tarvitse olla solmussa, kun apua lähdetään hakemaan”, Mikkonen kannustaa.

Teksti: Anniina Kajander – viestintäsuunnittelija, Ulosottolaitos

nuoli