Piispansauva 2019, Sonkajärvi, puhe Jari Pesonen

Piispansauva 2019, Sonkajärvi. 7 min 48 sek

Piispansauva 2019 -tapahtuma, Sonkajärvi. Puhuja: Pohjois-Savon aluevastaava Jari Pesonen, Sisä-Savon Työttömät ry. Julkaistu puhujan luvalla.Jari Pesosen puhe tekstinä Sonkajärvellä Piispansauvassa 2019.

Piispansauva 2019, Sonkajärvi. Puhe, Jari Pesonen

Tämä tekstiversio on purettu ääniraidalta Microsoftin Word-ohjelman sanelutoiminnolla.

 

Arvoisa piispa ja hyvät Piispansauva tapahtumaan osallistujat. Kiitän Sonkajärven seurakuntaa, Sonkajärven kuntaa sekä Päiväkeskus Pysäkkiä järjestelyistä, että saimme tulla Sonkajärvelle Piispansauva tapahtumaan. Järjestyksessään tämä on 34. kerta, joten voidaan sanoa, että tämä on perinne. Iso kiitos kaikille, jotka olette olleet tätä järjestämässä. Minä olen Jari Pesonen Työttömien Keskusjärjestön hallituksen jäsen. Pohjois-Savon edustajana Suonenjoelta kolmas vuosi menossa Keskusjärjestössä. Työttömien Keskusjärjestö on edunvalvontajärjestö, joka puolustaa työttömiä jäsenyhdistysten kautta. Keskusjärjestö saa rahoituksensa STEAlta, entinen RAY – Raha-raha-automaattiyhdistys, sekä sosiaali- ja terveysministeriöltä ja Euroopan sosiaalirahastolta. Tällä hetkellä  jäsenyhdistyksiä on 80 meillä ja niissä jäseniä noin 4500.

Edunvalvontaan kuuluu asiantuntijalausuntojen antaminen esimerkiksi eduskunnan valiokunnille, joissa näitä työllisyyslakeja sorvataan sekä työ- ja elinkeinoministeriölle, sosiaali- ja terveysministeriölle ynnä muille sidosryhmille. Meitä on ryhdytty kuulemaan tässä työttömien pyörityksessä. Esimerkiksi lausuntojen antamisena eri ministeriöihin on lisääntynyt huomattavasti.

Meillä on käynnissä olevia hankkeita tällä hetkellä 5: Terveydeksi-hanke, EU-ruoka-apu-hanke, Toimintatonni, tupakasta eroon vertaistuella sekä InPromptu, digitaitojen kehittämisen tueksi. Tavoitteena kouluttaa kolmekymmentäkuusi ohjaajaa järjestöihin, jotka edelleen jakaa tätä tietoa eteenpäin. Toimintatonni on tarkoitettu yhdistyksille, jotka eivät saa rahaa. Siten se on nimensä mukaisesti tonni, jota voi hakea vuosittain Keskusjärjestön kautta. Edellä mainittu Vilha keuhkoterveysjärjestö yksi Työttömien Keskusjärjestön kanssa järjestää tupakasta vieroitus ja sen yhdistyksessä näihin osallistuminen on ilmaista.

MAVI on nyt Ruokavirasto EU-ruoka-avun jakajana Keskusjärjestöllä on jo pitkä kokemus koordinoijana. 45 jäsenjärjestöä jakaa EU-ruokaa joko kertaluonteisesti 2 kertaa vuodessa tai sitä on jatkuvasti, jos yhdistyksen tilat sallivat säilytyksen ja jakelu on mahdollista päivittäin. Yhteensä vuodelle 2019 haettu 407 200 kiloa EU-ruokaa, joka jaetaan.

Työttömien Keskusjärjestöllä on loppusuoralla 3 vuoden Terveydeksi-hanke, joka on ollut menestys. Hankkeelle on tulossa jatkoa. Menossa oleva hanke päättyy heinäkuussa. Hankkeen tarkoitus on ollut jakaa tietoa työttömien ilmaisista lakisääteisistä terveystarkastuksista. Hankkeessa pyritään tavoittamaan erityisesti pitkäaikaistyöttömiä ja ohjaamaan heitä sellaisiin terveys- ja sosiaalipalveluihin, jotka vahvistavat heidän hyvinvointiaan sekä työ- ja toimintakykyään. Työttömien terveystarkastukset on saatu työttömien tietoon monissa kunnissa kuin hankkeen vetäjänä Katriina Lehtovaara tiimeineen on ahkerasti kiertänyt ympäri Suomea kaikissa jäsenjärjestöissä jakamassa tätä tietoa.

Pohjois-Savon työllisyyskatsaus. Tilastotiedettä hieman se on mukava. Pohjois-Savossa työttömyysprosentti on 10,8. Koko maassa vastaavasti 9,6. Työttömyys näyttää olevan laskusuunnassa. Etenkin pitkäaikaistyöttömyys tukitoimilla on laskusuunnassa. Se jää nähtäväksi, kuinka pitkäkestoisia nämä työpaikat ovat. Pohjois-Savossa oli tammikuun lopussa 12 000 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1100 työtöntä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Yhtäjaksoisesti yli vuoden työttömänä olleita oli tammikuun lopussa 3416.

Seutukunnittain tarkasteltuna alin työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on Kuopion seudulla 10% ja korkein Koillis-Savossa 14,3%. Kunnista matalin työttömien osuus työvoimasta on Siilinjärvellä 7,8%, korkein Kaavilla 15,4%. Tässä muutamia vielä, että prosenttia Sonkajärven työttömyysprosentti on 12,2%, Suonenjoella vastaava luku on 9,7, Lapinlahdella 11,6, Iisalmen 12,1,  Rautavaara 14,3, Kiuruveden 12,1%.

Nuorille suunnatut kesätyöpaikat ovat tammikuussa tullut hakuun, jotka näkyvät myös tilastoissa. Uusia avoimia työpaikkoja on yhteensä tällä hetkellä 4337 kappaletta sisältää kesätyötä. Eilen kantautui uutinen Kuopion hankkeesta, joka toteutuessaan toisi töitä Kuopion seudulle 3400 uutta työpaikkaa.

Minä toivotan kaikille hyvää kevään jatkoa, ja kun lähdetään täältä Sonkajärveltä turvallista kotimatkaa teille kaikille.

nuoli