Kokkolan Työttömät ry uudistaa työttömyyden imagoa

Kokkolan Työttömät ry uudistaa työttömyyden imagoa

Kokkolan Työttömissä puhaltavat uudet tuulet. Toiminta oli jo lakkautusuhan alla, mutta keväällä saadun  kaupungin avustuksen turvin yhdistyksen uusi hallitus ja henkilökunta ovat lähteneet kohottamaan yhdistystoiminnan ilmettä.

Kokkolan Työttömät ry:ssä keväällä työnsä aloittanut toiminnanjohtaja Johanna Laakso kuvailee olevansa nyt unelmatyössään. Usean ammattitutkinnon omaava, mutta pitkäaikaistyöttömyyttä kokenut toiminnanjohtaja kertoo, että hän halusi työttömien pariin juuri omien kokemustensa pohjalta.

Laakso oli aikaisemmin Kokkotyö-säätiöllä työvalmentajana, mutta säätiö ajautui konkurssiin alkuvuodesta. Laakso sai keväällä tiedon, että myös työttömien yhdistys on lopettamassa toimintaansa, ja häntä pyydettiin auttamaan yhdistyksen pelastamisessa. Laakso teki maaliskuussa Kokkolan kaupungille avustushakemuksen toiminnan käynnistämiseksi uudelleen. Yhdistys sai 30 000 euron avustuksen, jonka turvin se pystyi avaamaan toiminnan toukokuun alussa.

– Avustuksen turvin saimme palkattua henkilökuntaa, teimme remonttia ja avasimme ruokalan uudistettuna. Haluamme tuoda työttömien toimintaa tähän päivään. Nyt eletään 2020-lukua, johon kuulu myös toiminnan markkinointi asiakkaille ja muille ryhmille. Uudistimme mm. logon ja esitteet, ja otimme lisää some-kanavia aktiivikäyttöön, Johanna Laakso kertoo.

Hallinnossa on otettu tietotekniikka aiempaa laajemmin avuksi ja yhdistyksessä vedetään omia digikursseja.  Lisäksi työttömien ruokala uudistettiin, sille tehtiin oma logo ja  annettiin nimi Ruokala Niitty.

– Aiemmin puhuttiin vain työttömien ruokalasta, mutta mielestämme sanoilla ja mielikuvilla on merkitystä.  Pyrimme tarjoamaan ruoan ohella viihtyisyyttä. Hyvät ja tuoreet raaka-aineet ovat meille tärkeitä ja ruoan esille laittoon on panostettu. Pyrimme tekemään kaiken ruuan mahdollisimman pitkälle itse, Laakso lisää.

Työttömien yhdistyksille on tarvetta

Johanna Laakso on vakaasti sitä mieltä, että työttömien omalle toiminnalle ja yhdistyksille on tarvetta. Tarvitaan sosiaalista toimintaa, mutta tärkeää on sekin, että on paikka, jossa voi ruokailla edulliseen hintaan.

Kokkolassa Ruokala Niitty on avoinna kaikille kävijöille. Työttömille ja jäsenille ruokailu maksaa kolme ja puoli euroa, muille seitsemän. Seurakunnan kanssa on sovittu yhteistyö vähävaraisten auttamisesta. Seurakunta maksaa yhdistykselle lipukkeista tietyn sovitun summan ja vähävaraiset voivat käydä lipukkeilla ruokailemassa maksutta.

Ruokajakoa on kaksi kertaa viikossa. Jaossa on kauppojen ja tehtaiden hävikkiruokaa. Yhdistys tekee yhteistyötä isomman toimijan kanssa, joka kerää kaupoista hävikkiruoan ja toimittaa sitä muille jakajille.

Työttömät tarvitsevat myös oman edunvalvonnan. Ay-liike harvemmin ottaa kantaa työttömien asioihin, heidän edunvalvontansa kohdistuu töissä oleville, Johanna Laakso sanoo painokkaasti.

– Työttömien yhdistykset saisivat nousta enemmän esille omista poteroistaan tuomaan esille työttömän ääntä. Tulossa on suuria muutoksia, muun muassa sote-uudistus tuo hyvinvointialueet ja työllisyyden hoito ollaan siirtämässä kunnille vuonna 2024. Pitää olla mukana muutoksessa, että ei putoa kelkasta. Me haluamme osoittaa, että työttömät ovat aktiivisia, eivätkä mitään sohvalla makaajia.

Yhdistysten rahoitus varmennettava

Yhdistystoiminnan rahoitus on varsin monimutkaista, siihen haluaisin muutosta, Johanna Laakso huokaisee.

– Miksi toiminnan pitää olla hankerahoituksen varassa? Hakemusten tekeminen on työlästä ja vie paljon aikaa. Läsnä on jatkuva epävarmuus, kun ei tiedetä, saadaanko rahaa seuraavalle vuodelle vai ei. Työntekijöiden sopimuksia on epävarmuudessa hankala laatia, eikä kukaan voi rakentaa rauhassa omaa tulevaisuuttaan. Rahoituksen epävarmuus vaikuttaa välillisesti myös työttömiin asiakkaisiin. Heille oman talouden tiukkuus ja jatkuva epävarmuus on tuttua, ja he ovat huolissaan yhdistyksen jatkuvuudesta, joka turhaan lisää heidän kokemaansa stressiä.

– Yhdistykset pyörittävät toimintoja, jotka hyödyttävät koko yhteiskuntaa. Eikö perusrahoitusta voisi myöntää jokin tietty summa sen perusteella, mitä yhdistys normaalisti tekee. Erikoisjuttuihin sitten haettaisiin hankerahaa, jos on kehittämishankkeita tai muuta. Tuntuu kurjalta olla tavallaan koko ajan kerjuulla.

On hiukan ironista, että kaikki kehuvat, että teette hyvää ja tärkeää työtä, mutta kehuilla ei valitettavasti makseta vuokria eikä palkkoja. Olisiko näille asioille jotain tehtävissä? lähtee kysymys ministeriöiden suuntaan.

Teksti: Leena Valkonen

 

Kokkola_ruokavarasto- ihmisiä siirtämässä pakkauslaatikoita

Kuvassa toiminnanjohtaja Johanna Laakso (oik.), toiminnanohjaaja Pekka Välikangas, joka vastaa ruokajakelusta ja kiinteistöpalveluista sekä työkokeilija Timo Räsänen. Kuva: Kokkolan Työttömät ry.

nuoli