Piste työttömyydelle 12 kuukauden jälkeen

Piste työttömyydelle 12 kuukauden jälkeen

Työttömien tukia on leikattu kohtuuttomasti. Häädöt ja ulosottojen määrä lisääntymässä. Työttömyys kasvussa. Työpaikkoja on alle puolet viime vuodesta julkisissa palaveluissa tarjolla. Ruokajakeluissa ei ole kaikille riittävästi jaettavaa. Tilanne on erittäin huolestuttava. Hallituksen työllisyyspolitiikkaan tarvitaan nyt vahva muutos kurssissa, koska talouden kehityksestä ei ole tilanteeseen riittävästi vetoapua.

Sosiaaliturvasäästöt eivät johda työllistymiseen, kun leikataan jo valmiiksi heikossa työmarkkina-asemassa olevilta

Ei voida odottaa säästöjä, kun tukia leikataan siltä ihmisryhmältä, jonka toimeentulo on jo lähtökohtaisesti liian matalalla tasolla. Kustannukset vain siirtyvät toisaalle. Toimeentulotuella olevien määrä kasvaa. Maksuvaikeudet ja ulosotto lisääntyvät. Erityissairaanhoito kuormittuu potilaista, jotka ovat lykänneet hoitoon hakeutumista liian pitkään. Hyvinvointialueiden ja tulevaisuudessa kuntien yhdessä pyörittämät SOTE-palvelut tulevat tuntemaan tämän kuormituksen painon ja menettävät kykyään suoriutua lakisääteisistä velvollisuuksistaan. Tästä kärsivät eniten ne työttömät, joiden toimeentuloa on heikennetty.

Työttömien ja heidän perheidensä tukia on leikattu matalasuhdanteessa, jossa työpaikkoja on julkisesti vähemmän tarjolla. Elokuussa 2024 uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin 30 600, kun viime vuoden elokuussa uusien avoimien työpaikkojen määrä oli 64 800. Työttömien taloudelliset, terveydelliset ja sosiaaliset vaikeudet tulevat syvenemään työttömyyden kestäessä, eikä hyvinvointialueilla välttämättä ole mahdollisuuksia vastata nouseviin palvelun ja tuen tarpeisiin. Järjestökentän leikkaukset heikentävät rajusti tukiverkostoa. Ruoka-apua ei ole riittävästi, vaikka hallitus onkin siihen panostamassa.

Työtakuu 12 kuukauden jälkeen

Vaadimme, että hallitus takaa työttömille työpaikan 12 kuukauden työttömyyden jälkeen. Sosiaaliturvan heikennykset ovat johtamassa syvempään köyhyyteen. THL:n selvityksen mukaan esimerkiksi toimeentulotuen perusosalla ei voi elää inhimillisesti.

Valitettavasti kuljemme nyt täysin väärään suuntaan. Työllisyyspalveluiden leikkaukset pakottanevat kunnat joko vähentämään henkilökuntaa tai tarjolla olevia palveluita. Monet yksityistä sektoria tukevat työllisyyden palvelupolut ovat poistumassa järjestöjen leikkausten ja muun muassa palkkatuen heikennysten takia.

Tällä hetkellä työttömien työllisyyttä pyritään edistämään erilaisin sanktioin. Ne eivät pure tilanteessa, jossa työpaikkoja ei ole riittävästi, koulutusta tarvittaviin työtehtäviin ei ole saatavilla, tai terveydentila ei salli ottaa vastaan tarjottua työtä.

Hallitusohjelmassa osa-aikatyön vastaanottamisesta on tehty aiempaa huonompi vaihtoehto, koska työttömyysturvan suojaosa on poistunut. Työttömät miettivät nyt aiempaa tarkemmin uskaltavatko tai kykenevätkö ylipäätään ottamaan osa-aikatyötä vastaan.

Osatyökykyisten ja muiden erityiskohderyhmien osalta täytyy olla riittävät tukitoimet, että työpaikoilla myös pysytään. Potentiaalisilla työnantajilla ei ole välttämättä resursseja käyttää esimerkiksi palkkatukea tai oppisopimuskoulutusta tarjotakseen työtä.


Ota yhteyttä

Jukka Haapakoski, toiminnanjohtaja
jukka.haapakoski@tyottomat.fi
050 577 2580


Irma Hirsjärvi, hallituksen puheenjohtaja
irma.hirsjarvi@tyottomat.fi
050 591 5461

nuoli