Uutta ry: Ulosotto on merkittävä kannustinongelma

Logo-Uutta

Uutta ry:n tiedote 25.8.2016 – Julkaisuvapaa heti

Pitkäaikaistyöttömyys on 90-luvun laman lukemissa ja yhä useampi työtön on ylivelkaantunut. Perintään liittyvät käytännöt ovat merkittävä kannustinongelma, joka vaikeuttaa työttömien työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Ihmettelemme, miksi tätä ongelmaa ei ole huomioitu hallituksen kannustinloukkujen purkutalkoissa?

Olemme yhdistyksissämme havainneet, että monet ylivelkaantuneet pitkäaikaistyöttömät tyytyvät työkokeiluun, josta maksetaan 9 euron veroton kulukorvaus/per päivä, kuin pienipalkkaiseen työhön.

Ehdotamme ratkaisuna ulosoton uudistamista huomioiden muun sosiaaliturvajärjestelmän kannustinvaikutukset ja muutostarpeet. Esimerkiksi ulosoton suojaosuutta tulee nostaa ja velan korkotasoa tulee kohtuullistaa.

Ulosoton suojaosuus on 22,60 euroa/päivä. Käytännössä kaikki työttömän palkkatulot kuuluvat ulosmitattavaan määrään. Kaksi kolmasosaa näistä rahoista peritään ulosottovelan maksuun. Tämä on merkittävä kannustinongelma, koska asumistuessa huomioidaan bruttotulot, mutta ei ulosmittausta. Eli työstä kertyy vähemmän tuloa kuin työttömänä olemisesta, joten ulosoton kohteena oleva pienituloinen ei pysty maksamaan asumiskulujaan.

Pienistä tuloista maksettava ulosoton velka saattaa riittää vain ulosottovelan koron maksuun, joka on yleiseen korkotasoon nähden varsin korkea. Velka ei lyhene, vaikka sitä maksetaankin. Voisiko ulosottovelan korkotasoa kohtuullistaa?

Uudenmaan Työttömien Yhdistysten Aluejärjestö – UUTTA ry, hallitus

Lisätietoja:

Jukka Haapakoski, TVY:n toiminnanjohtaja

nuoli