Ravinto: Terveellistä ruokaa edullisesti

Juureksia korissa

Terveellinen ja monipuolinen ruoka ei ole välttämättä kallista. Kun tekee ruoan itse, voi valita edullisia sesongin raaka-aineita ja tehdä kerralla suurempia määriä. Pakastevihanneksetkin ovat hyvä vaihtoehto.

Vaikkapa kasviskeitot ja kasviksista tehdyt uunipaistokset ovat edullisia ja helppoja valmistaa. Esimerkiksi Marttojen Kotiruokaa kolikoilla -oppassa on runsaasti edullisia ja maukkaita ruoka-ohjeita ja vinkkejä edulliseen syömiseen.

Kannattaa suunnitella useamman päivän ruokalista etukäteen ja hyödyntää myös hävikki. Hieman nahistuneista juureksista voi tehdä sosekeittoa ja juuston jämät käyttää pitsaan. Kuivatusta leivästä voi tehdä krutonkeja keittoon ja salaatteihin.

banaaniLokakuun sesonkikasviksia ja -hedelmiä ovat kurpitsat, kaalit (kuten kyssäkaali, ruusukaali ja lehtikaali), juurekset, päärynä ja greippi.

Lähteet ja lisätietoa

Sydänmerkin vinkit ja reseptit: Terveellistä ja edullista
Sydan.fi: Syö terveellisesti pienellä rahalla
Marttojen ohjeet
edulliseen kotiruokaan ja Kotiruokaa kolikoilla -opas
Maa- ja kotitalousnaisten Mitä meillä on ruokana -reseptivihko
Porvoon porukan Vegevihko (pdf)
Maukasta ruokaa EU-ruokakassista (pdf)
Satokausikalenterin reseptit
Syö hyvää sivuston “vartissa valmis” -reseptit
Yhteishyvän reseptit edulliseen ruokaan
Tolmatsova N. & Wilska A. Halparuokakirja. Porvoo 2017.

 

Tehtävä

Tutustu lisätieto-kohdan linkkeihin ja kokeile tai kokeilkaa yhdessä jotakin niistä löytyvää reseptiä. Tai onko sinulla oma hyvä resepti, jonka voisit jakaa ryhmässäsi muille?

Liikunta: Venytellen vetreäksi

Mies venytysasennossa eteenpäin kumartuneena, kädet pään yläpuolella, nurmikolla lammen rannalla

Hyvä notkeus ja riittävä liikkuvuus on tärkeää toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja tuki- ja liikuntaelinvaivojen ehkäisemiseksi. Liikkuvuusharjoittelua tulisi tehdä säännöllisesti. 

Liikkuvuus- ja venyttelytekniikoita on olemassa useita. Perinteisin tapa ovat staattiset, pitkäkestoiset venytykset.  Muita tekniikoita ovat esimerkiksi pumppaavat venytykset, lihaksen vuorottainen jännittäminen ja rentouttaminen ja toiminnallinen liikkuvuusharjoittelu, jossa tehdään aktiivisia liikkuvuusliikkeitä. Liikkuvuutta kehittävät myös mm. keppijumppa, jooga ja taiji. Lihasvoimaharjoittelukin lisää liikkuvuutta, kun se tehdään laajoilla liikeradoilla. 

Lähteet ja lisätietoa

UKK-instituutin sivut: Liikkuvuus
Terve urheilija -sivusto: Venyttely ja liikkuvuusharjoittelu
Tuki- ja liikuntaelinliiton sivuilla Venyttelyvideoita

 

Tehtävä

Pitäkää ryhmässä keppijumppa, kuminauhajumppa tai venyttelyhetki. Etsikää ohjeita netistä, esimerkiksi Youtubesta.

Uni: Univiikko

Uniliiton valtakunnallinen Univiikko® sijoittuu kellojen siirtämisen aikaan. Univiikolla kiinnitetään huomiota hyvän nukkumisen merkitykseen ja järjestetään uneen ja hyvinvointiin liittyviä tapahtumia ja toimintaa.

Uniyhdistykset jakavat tietoa ja tukea sekä järjestävät erilaisia matalan kynnyksen ryhmiä unihäiriöistä kärsiville ja heidän läheisilleen. Muutos helpompaan nukahtamiseen ja parempaan unenlaatuun on aina mahdollista. Älä jää yksin unettomuuden kanssa, vaan ota yhteyttä uniyhdistykseen. Osa yhdistyksistä keskittyy tiettyihin sairauksiin, osa ottaa toiminnassaan huomioon kaikki unihäiriöt.

Lähteet ja lisätietoa

Lue lisää ja liity: www.uniliitto.fi/uniyhdistykset/
Seuraa ilmoittelua Uniliiton Facebookissa 

 

Tehtävä

Käy tutustumassa Uniliiton verkkosivuilta löytyviin materiaaleihin.

Mieli: Tasapainoa arkeen

Vene peilityynessä vedessä violetissa valossa auringonnousun aikaan

Ihminen tarvitsee rutiineja ja rytmiä elämään voidakseen hyvin. Mikä tahansa toimeliaisuus lisää elämään hallinnan tunnetta ja edistää hyvinvointia. 

Arjen perusasiat kuten ruoanlaitto, liikunta, siivoaminen ja itsestä huolehtiminen ovat kaikki toimintoja. Perusasioista suoriutuminen luo rytmiä arkeen ja tuo mielihyvää lähes huomaamatta. Osallisuus työ- ja opiskelijayhteisössä sekä sosiaaliset suhteet tuovat elämään sisältöä. Liikunta ja muut harrastukset antavat mielihyvää.

Lähteet ja lisätietoa

Mielenterveystalo: Mielihyvän lisääminen arkeen

 

Tehtävä

  • Mitä asioita teet riittävästi? Mitä asioita teet liian vähän? Mitä asioita voisit muuttaa, jotta arki sujuisi sinulle hyvällä tavalla?
  • Kysymyksiä voi pohtia myös ryhmässä.
nuoli