Luovuudella kannatellaan ihmishenkiä ja pelastetaan pala maailmaa

Aiheet:
Luovuudella kannatellaan ihmishenkiä ja pelastetaan pala maailmaa
Minä olen! -valokuvausprojektin teos: One for the road. Se mitä olisit, jos et välittäisi muiden katseista.

Kulttuurilla ja taiteella on tutkitusti vahva yhteys fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisessä. Osallistumalla, joko tekijänä tai kokijana kulttuuripalveluihin, saa voimavaroja arjessa jaksamiseen sekä lisää itseilmaisun keinoja.

Jokaisella meistä on oikeus taiteeseen ja kulttuuriin osana hyvää, onnellista elämää

Sydänliitto Satakunnan Minä olen! -hyvinvointia kulttuurin keinoin -hankkeessa (STEA 2021-2024) kohderyhmänä ovat olleet noin 30-55 -vuotiaat, heikossa työmarkkina-asemassa olevat henkilöt. Toimintaa on järjestetty pienissä, enintään seitsemän henkilön ryhmissä. Ryhmäläiset ovat päässet muun muassa tutustumaan eri kulttuurimuotoihin ja osallistumaan taidetyöpajoihin sekä tuomaan esille oman tarinansa. Toiminnan positiivisiksi vaikutuksiksi on tunnistettu palautteen perusteella muun muassa arjessa jaksaminen, mielialan paraneminen, itseilmaisu-keinojen lisääntyminen, itsetuntemuksen lisääntyminen, omien vahvuuksien löytyminen, ystävyyssuhteiden solmiminen sekä nähdyksi ja kuulluksi tuleminen.

Kulttuurihyvinvointi

Kun ohjaajana kysyin ryhmäläisiltäni, mitä kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan, sain vastaukseksi: ”Sisältöä, oivalluksia, luovuutta, suvaitsevaisuutta sekä tasa-arvoa – mahdollisuuden antamista kaiken kokemiselle.” Kulttuurin kokemisessa onkin tärkeää olla ennakkoluuloton ja välillä haastaa itsensä mukavuusalueensa ulkopuolelle. Luovuutta voi harjoitella, opetella katsomaan maailmaa laatikon ulkopuolelta.

Pohdimme myös, miten jokainen kokee kulttuurihyvinvoinnin omalla kohdallaan. Mieliinpainuvin toteamus oli ”elämyksien nälkä”. Siihen kiteytyy kulttuurin tunteita ravisuttava voima. Sitä, kuinka kokee ja nauttii eri kulttuurimuodoista, kukin omalla tavallaan, ja hamuaa sitä lisää.

Kulttuuritoimintaa voi toteuttaa hyvin matalalla kynnyksellä ja tutussa ryhmässä tekeminen sekä kokeminen on kannustavaa sekä voimaannuttavaa. On hyvä muistaa, että taiteessa ei ole olemassa oikeaa eikä väärää tapaa tehdä.

Osallisuutta ja onnistumista

”Kulttuurihanke on antanut hirmuisen paljon uutta virtaa, on saatu nähdä uskomattoman hienoja paikkoja ja tavattu upeita taiteilijoita. Epämukavuusalueellekin on lempeästi tuupattu kokeilemaan uusia kädentaitoja ja rohkaistu luottamaan itseensä, tuloksena iloisia yllätyksiä ja uusia taitoja… ja aitoa riemua, että vielä tässäkin iässä voi oppia jotain uutta”, kommentoi eräs Minä olen! -ryhmäläinen.

Osallistujia ryhmiin ohjanneet virkailijat kommentoivat kulttuurilähtöisellä toiminnalla olevan selkeästi vaikutusta osallisuuteen sekä hyvinvointiin. “Kulttuurihyvinvoinnilla voidaan lisätä elämänlaatua, osallisuutta ja arjessa jaksamista monin tavoin. Tällainen ryhmätoiminta voi tukea ja lisätä työkykyä, vähentää raskaampien palveluiden tarvetta.” sekä “Asiakkaillani on tapahtunut voimaantumista ja tulevaisuuden selkeytymistä toiminnan tuloksena. Monipuolinen toiminta on saattanut jokaiselle onnistumisen tunnetta ja ryhmäläisten tiedollisen ja taidollisen resurssin vertainen käyttöönotto on antanut heille vahvan osallisuuden tunteen”, todettiin kiittävissä palautteissa.   

Hankkeen tuotoksia ovat loppuvuoden 2024 aikana valmistuva opaskirja ohjaajille sekä tehtäväkortit kohderyhmän käyttöön.

Teksti: Kirsi Järvinen – projektisuunnittelija, Minä olen! -hyvinvointia kulttuurin keinoin, Sydänliitto Satakunta

Kuva: Nelly Ruojärvi

Minä olen! -valokuvausprojektin teos: One for the road. Se mitä olisit, jos et välittäisi muiden katseista.

nuoli