Työttömiä palvellaan Pohjois-Karjalassa monikanavaisesti

Aiheet:
Työttömiä palvellaan Pohjois-Karjalassa monikanavaisesti

Kuvateksti: Tyyne-neuvontapalvelusta Pohjois-Karjalassa vastaavat Taina Ben Daoud ja Ritva Kurkinen. 

Leena Valkonen. viestinnän asiantuntija, Työttömien Keskusjärjestö ry

Pohjois-Karjalassa avattiin lokakuussa Tyyne-neuvontapalvelu, jossa työtön voi saada neuvontaa myös verkkopalvelujen ja pikaviestipalvelun kautta. Tyyne-palvelua tarjoaa Pohjois-Karjalan Työttömien Yhdistysten Toimintajärjestö ry ja sitä rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA Veikkauksen tuotoin.

Tyyne-neuvojien toimipisteet sijaitsevat Joensuussa ja Lieksassa, mutta heidän työalueenaan on koko maakunta. Työttömien yhdistysten organisoimaa neuvontaa sinällään on annettu Pohjois-Karjalassa jo parikymmentä vuotta. Tyyne-konseptia rakennettaessa on otettu huomioon sekä työttömyyden ja työelämän raju muuttuminen että neuvontatyön monikanavaisuuden mahdollisuudet.

Palvelun avajaistilaisuudet Joensuussa ja Lieksassa vetivät mukavasti väkeä ja uusia asiakkaitakin on tullut neuvonnan piiriin, kertoo Tyyne-neuvoja Taina Ben Daoud Joensuusta.

– Meidän ensisijainen tavoitteemme ei ole työttömän työllistyminen, vaan hänen arkensa saaminen parempaan hallintaan. Voimaantumisen myötä työtön pääsee polulle kohti työtä, työllisyyspolitiikan tilanteet ja kysymykset muovaavat neuvontapalvelua jatkuvasti. Esimerkiksi aktiivimalli seurauksineen on työllistänyt neuvontaamme runsaasti.

Velkaselvittelyihin ja viranomaisasiointiin kaivataan eniten apua

Tällä hetkellä Tyyne-palvelun asiakkaiden neuvonta- ja tukitarpeen viiden kärki on apu talous- ja velka-asioiden selvittelyssä, asiointiapu viranomaiskäynneillä, digineuvonta, apu hakemusten laatimisessa ja viranomaispäätösten tulkkaus.

– Samalla kun asioita saadaan yhdessä hallintaan, oppivat Tyynen asiakkaat yhä omatoimisemmiksi digipalvelujen käyttäjiksi. Neuvoa voi kysyä muuhunkin kuin työllisyyteen liittyvissä asioissa esimerkiksi omaan terveyteen tai harrastusmahdollisuuksiin liittyvissä kysymyksissä, Taina Ben Daoud sanoo.
Tietoa näihin liittyen tarjotaan myös Tyynen nettisivustolla www.tyyne.info ja sosiaalisen median kanavissa. Osa Tyynen toimintaa on myös työttömien edunvalvonta, jota tehdään pääasiassa Työttömien Keskusjärjestö ry:n kautta.

Pohjois-Karjalan Työttömien Yhdistysten Toimintajärjestö ry on alueellisesti monessa mukana. Toimintajärjestö vaikuttaa maakunnallisesti Pohjois-Karjalan Järjestöasian Neuvottelukunnassa JANEssa ja on lisäksi mukana useissa seutukunnallisissa, kunnallisissa ja muissa työllisyystoimijoiden verkostoissa.

nuoli