Keskusjärjestön vuosikokous 2018 ja hallituksen kehysriihi!

Keskusjärjestön vuosikokous 2018 ja hallituksen kehysriihi!

Keskusjärjestön vuosikokous 2018 ja hallituksen kehysriihi!

Työttömien Keskusjärjestön vuosikokous on puhunut. Paljon onnea Irma Hirsjärvelle – Työttömien Keskusjärjestön uudelle puheenjohtajalle. Työsarkaa riittää ja tekijäihmisiä tarvitaan!

Haluan kiittää vielä kauden 2016-2018 puheenjohtaja Satu Taavitsaista ja varapuheenjohtaja Lea Valliusta. Olette kummatkin tehneet kovasti töitä Työttömien Keskusjärjestön eteen! Satu on tarttunut Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtajana tärkeisiin teemoihin mm. sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä työllisyyspalveluiden saatavuuteen, työttömien ylivelkaantumiseen ja ulosoton ongelmiin. Aivan ydinasioihin! Satu on rautainen ja asioihin perehtyvä yhdistystoiminnan osaaja.

Varapuheenjohtaja Lea Vallius on tehnyt suuren työn Työttömien Keskusjärjestön varapuheenjohtajana sekä edunvalvontavaliokunnan puheenjohtajana. Pitkä kokemus Työttömien yhdistysten toiminnasta on näkynyt ja kuulunut toiminnassa rakentavassa hengessä. Lea on ollut myös laajemmin työyhteisön tukena ja ollut kehittämässä kasvavan työyhteisön toiminnan malleja ja hyvinvointia.

Vuosikokouksessa oli ehdolla puheenjohtajiksi Irma Hirsjärven lisäksi kovan luokan osaajat ja pitkän linjan työttömien yhdistystoiminnan veteraanit, Pentti Kallio EkoKaarinasta ja Eija Tuohimaa Jyvässeudun työllistämisyhdistys – JST ry:stä. Kiitän kumpaakin teitä, että lähditte Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtajaehdokkaiksi. Teidän osaamiselle on ollut paljon tarvetta ja käyttöä jo vuosien ajan! Toivottavasti yhteistyö jatkuu.

 

Hallituksen kehysriihi

Suomen hallitus 11.4. kehysriihessä ”vahvistaa kasvua, työllisyyttä ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.” Suunta on hyvä. Vahvistuksia tulee TE-toimiston ja Ely-keskusten henkilöstöön 206 henkilötyövuotta. Ilmeisesti eivät enempään TE-toimistoissa ja Ely-keskuksissa nähneet tarpeelliseksi palkata, mikä on kyllä yllättävää. Hallitus on siis huomioinut TE-palvelutarpeen niin hyvin, kun on voinut, joten tällä kertaa hallitusta ei voi ongelmasta syyttää, jos työttömien on vaikea TE-virkailijoita tavoitella, tai jos esimerkiksi KEHA-keskukset eivät saa toimitettua sovittuja määrärahoja työttömien yhdistysten tileille ajoissa.

Lindströmin viesti 12.4.2018 Ylen tiedotustilaisuudessa kuitenkin oli, että ilmeisesti työttömät eivät läheskään kaikki tunnista TE-toimistojen palveluita. Luulenpa niin, että kysyntä kasvaa sitä mukaa, kun henkilöstöä saadaan lisää, ja palveluista tiedetään enemmän. Myös TE-toimistoissa tulee arvioida, voidaanko palveluita kehittää enemmän asiakastarpeita vastaaviksi, ja siten että tunnistetaan erilaisten työnhakijoiden tarpeet. Vain puolet työttömistä onnistui täyttämään ensimmäisen tarkastelujakson aktiivisuusehdon, joten matkaa vielä on.

Työttömien Keskusjärjestön vuosikokouksen viesti oli selvä. Aktiivimalli tulee kumota. Vaikka kehysriihessä paikattiinkin jonkin verran aktiivisuusehdon täyttymistä, mm. jatkossa hyväksyttäneen liittojen koulutukset sekä omaehtoinen opiskelu aktiivisuusehdon piiriin, on ongelmia vielä jatkossakin. Etenkin iäkkäämmät työttömät lähettävät viestiä, että heille ei ole oikeaa palvelua tai työtä, koska työuraa on niin vähän jäljellä. Koetaan myös, että yrityksissä on suorastaan ikäsyrjintää. Työttömät itse kokevat musertavaksi ja loukkaavaksi sen, että heidän työnhakunsa leimataan epäaktiiviseksi.

Juho Saaren eriarvoisuutta vähentävän työryhmän työn jälki näkyy myös jonkin verran kehysriihen budjetissa, mikä on hyvä asia. Etenkin ylivelkaantuneiden ja ulosottovelallisten ongelma tulee huomioida nykyistä paremmin. Samoin asuntotuotantoa tulee lisätä kasvukeskuksiin, koska jo pitkään pääkaupunkiseudulla asuminen on monelle kohtuuton kustannus.

 

Maakuntavaaleihin työttömiä ehdokkaaksi

Vuosikokouksessa keskusteltiin maakuntavaaleista. Jotta kasvun, työllisyyden ja etenkin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tietä saada myös seuraaville hallituskausille, toivon, että työttömät lähtevät sankoin joukoin maakuntavaaliehdokkaiksi. Asetimme tavoitteeksi, että 40 ehdokasta lähtisi meidän yhdistyksistä. Työttömien Keskusjärjestö ry on puolueeton järjestö. Tärkeää on, että yhteiskunnan kaikilta elämänalueilta on ihmisiä mukana – työttömien ääni kuuluu nyt valitettavasti liian vähän. Mukaan vain toimintaan. Huomaatte sitten, että se vie mennessään ja kaikki hyötyvät, kun Suomi on monipuolisempi ja eheämpi yhteiskunta.

Aurinkoista kevättä kaikille!

Toiminnanjohtaja,
Jukka Haapakoski

 

nuoli