Hallitusneuvottelijoille lukuvinkki: Miltä työttömistä tuntuu oman pään sisällä

Työttömien Keskusjärjestö muistuttaa, että työllisyyden paranemisesta huolimatta on olemassa iso joukko pitkäaikaistyöttömiä, joilla on vaikeuksia selvitä arjessaan ja jotka kokevat elämänsä sietämättömänä.
Hallitusneuvottelijoille lukuvinkki: Miltä työttömistä tuntuu oman pään sisällä

Hallitusneuvottelijoille lukuvinkki: Miltä työttömistä tuntuu oman pään sisällä

Työttömien Keskusjärjestö muistuttaa, että työllisyyden paranemisesta huolimatta on olemassa iso joukko pitkäaikaistyöttömiä, joilla on vaikeuksia selvitä arjessaan ja jotka kokevat elämänsä sietämättömänä.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran eilen julkistetun Työttömän tarina -kirjoituskilpailun tulokset todentavat karulla tavalla työttömien kokemuksia ja ajatuksia. Työttömien Keskusjärjestö on syvästi huolissaan, kuuluuko tämä työttömien ääni tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Lainaukset Työttömän arki -kirjoitusten sisällöstä ovat synkeää luettavaa, sanoo Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski ja nostaa esiin Taloussanomien poimiman sitaatin:

”Sivustaseuraajien on usein hankalaa ymmärtää sitä, miltä työttömyys tuntuu työttömän oman pään sisällä. Omalla kohdallani työttömyys on aiheuttanut paljon kielteistä ajattelua, syyllisyyttä, vihaa itseäni kohtaan, katkeruutta ja jopa häpeää omasta olemassaolosta. Ajatteluun sisältyy paljon itsesyytöksiä, jossittelua ja myös toisten ihmisten elämän kadehtimista, sekä ihan suoranaista vihaa ”helppoa elämää” eläviä ihmisiä kohtaan.”

Kirjoituksista heijastuu selvästi, että pitkäaikaistyöttömyys murentaa ihmisen itsetuntoa.

Työttömyys ei ole pelkästään rahakysymys, vaan paljon suurempi yhteiskunnallinen ongelma. – Jos ihminen kokee, ettei hän kelpaa, hänen itsetuntonsa kärsii. Jatkuva tulokseton työnhaku voi johtaa vakaviin mielenterveysongelmiin. Jos lapselle joutuu jatkuvasti sanomaan, että meillä ei nyt ole rahaa ostaa tai tehdä jotain, työttömyydestä tulee kokonaisen perheen ongelma. Lopulta yksilön työttömyys kasaantuu isoksi yhteiskunnalliseksi haasteeksi palvelutarpeineen, Haapakoski lisää.

Työttömien Keskusjärjestön ratkaisuna on, että järkeviin henkilökohtaisesti sovittuihin ja tarkoituksenmukaisiin työllisyyspalveluihin ja koulutuksiin tulee panostaa nykyistä enemmän. Työllisyyspolitiikkaan tarvitaan sallivampia ja joustavampia käytäntöjä. Tarvitaan kokonaisvaltaista harkintaa ja paluuta henkilökohtaiseen kohtaamiseen. Kasvoton virkakoneisto toimii osaoptimoiden mielivaltaisesti.

Joistakin epäonnistumisista huolimatta esimerkiksi Pirkanmaan työllisyyskokeilu sai tytöttömiltä itseltään keskimäärin hyvää palautetta. Muun muassa omavalmentajamallia pidettiin hyvänä. Kokeilun päättymisen jälkeen Pirkanmaan työttömyys on lähtenyt nousuun.

Tiukat käytännöt mm. Kelan tulkinnoissa hämmästyttävät.

– Julkisuuteen noussut tapaus, jossa Kelalle kolumnin kirjoittanut toimittaja/kirjailija määriteltiin yrittäjäksi ja hän jäi täysin vailla tuloja, on absurdia tulkintaa. Pykälät eivät saa olla ristiriidassa työllistämistavoitteen edistämisen kanssa. Joustavuutta tarvitaan, Jukka Haapakoski painottaa.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisu kuuluu jokaisen kansanedustajan kevään ehdottomiin lukuvaatimuksiin, sekä ministeriöihin ja kuntiin. Hallinnon ja päätöksenteon tulee perustua ihmisten arjen ymmärtämiseen, toteaa Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi.

Suomalaisen työn päivän aattona Työttömien Keskusjärjestö kehottaa työttömiä järjestäytymään ja huolehtimaan oikeuksistaan. Työttömien yhdistykset tarjoavat tietoa, tukea ja toimintaa.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski, 050 577 2580, jukka.haapakoski(@)tyottomat.fi
Puheenjohtaja Irma Hirsjärvi, 050 5915 461, irma.hirsjarvi(@)tyottomat.fi
Viestinnän asiantuntija Leena Valkonen, 044 717 7277, leena.valkonen(@)tyottomat.fi

Linkki:  Työttömän tarina -kirjoituskilpailu, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

nuoli