Kannanotto
08.02.2019Työttömien Keskusjärjestö: Kansalaisten oikeus työhön turvattava työtakuulla
Työttömien Keskusjärjestö: Kansalaisten oikeus työhön turvattava työtakuulla
Työttömien Keskusjärjestö vaatii maan poliittista johtoa aktiivitoimiin työttömien aseman parantamiseksi. Järjestö on laatinut oman ehdotuksen työllisyysohjelmaksi 2019-2023. Järjestö korostaa, että työ on olennainen osa ihmisen identiteettiä, hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa.
Kansantaloudellisesti olisi hyödyllistä hyödyntää koko kolmannen sektorin asiantuntemus ja osaaminen työllisyyspalvelujen hoitamisessa, sanoo Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi.
Hän nostaa keskusjärjestön työllisyysohjelman keskeisimmiksi tavoitteiksi työllisyyspalvelujen turvaamisen kaikille työttömille, aktiivimallin lakkauttamisen, työtakuun, 300 euron korotuksen työttömyysturvaan sekä työttömien terveyspalvelujen kuntoon saattamisen.
Työttömien Keskusjärjestön työllisyysohjelmassa on viisi toimenpidealuetta:
1. Oikeus palkkatyöhön, toimeentuloon ja osallisuuteen on turvattava kaikille.
2. Työllistymistä edistäviä keinoja on lisättävä.
3. Työttömille turvattava tasa-arvoiset terveyspalvelut.
4. Työttömien ja hänen perheensä hyvinvointi on huomioitava nykyistä paremmin.
5. Valmentavien työmarkkinoiden osaaminen ja resurssit otettava hyötykäyttöön työllisyyden edistämisessä.
Keskusjärjestö painottaa, että työtön on aktiivinen yhteiskunnallinen toimija ja tuottava kansalainen, vaikka hän ei ole ansiotyössä. Köyhyys, koulutuksen puute ja terveydelliset syyt ehkäisevät työttömän aktiivista kansalaisuutta, osallisuutta ja yhdenvertaisuutta. Siksi työttömän perusoikeuksista, toimeentulosta, palveluista ja itsemääräämisoikeudesta tulee pitää kiinni sekä eettisin että kansantaloudellisin perustein. Työtön työnhakija on myös kuluttaja ja työttömällä on pieni hiilijalanjälki.
Työttömien Keskusjärjestö esittää, että kaikkien kansalaisten oikeus työhön turvataan työtakuulla. Työtakuun idea on, että mahdollisuus työpaikkaan järjestetään kaikille työkykyisille ja työhaluisille täysi-ikäisille ihmisille. Työttömien Keskusjärjestön malli työtakuulle on, että julkisen sektorin on järjestettävä mahdollisuus kokoaikaiseen työhön 12 kuukauden työttömyyden jälkeen.
Työ ei ole aina paras tapa edistää työllisyyttä ja hyvinvointia. Työtön voi olla yhteiskunnalle hyödyllinen niin työttömänä kuin työllisenä. Esimerkkejä palkattomasta työstä ovat mm. toimiminen omaishoitajana, läheisen saattohoidossa tai osallistuminen vapaaehtoistyöhön. Työtönkin voi sairastua. Yhteiskunnan tulee turvata työttömien kohtuullinen toimeentulo, koulutusmahdollisuudet ja terveyspalvelut elämän muutoskohdissa.
-Työllisyyspalveluihin pitää turvata riittävät resurssit, jotta palvelut saadaan oikea-aikaisiksi ja riittävän kattaviksi. Valtakunnallisella työkykyohjelmalla saataisiin nykyistä selkeämpi käsitys työttömyydestä ja siten nykyistä paremmin kohdennetut palvelut, tuumailee Jukka Haapakoski.
Lisätietoja
Toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski, 050 577 2580, jukka.haapakoski(@)tyottomat.fi
Puheenjohtaja Irma Hirsjärvi, 050 5915 461, irma.hirsjarvi(@)tyottomat.fi
Viestinnän asiantuntija Leena Valkonen, 044 717 7277, leena.valkonen(@)tyottomat.fi
Työttömien Keskusjärjestön työllisyysohjelma linkkinä: Työttömien Keskusjärjestön Työllisyysohjelma_ 2019-2023