Suolahden Työttömät ry: Ruokajakelu jatkuu poikkeusoloissakin

Suolahden Työttömät ry: Ruokajakelu jatkuu poikkeusoloissakin
Suolahden Työttömät ry: Ruokajakelu jatkuu poikkeusolossakin

Suolahden Työttömien perusajatuksena on, että heikossa asemassa olevista on pidettävä huolta ja vastuu korostuu poikkeusoloissa, painottavat yhdistyksen puuhanaiset Marja Holopainen ja Sirpa Martins. Yhdistys tekee ja toimittaa ruokaa palvelunsa piirissä oleville erityisryhmille ja EU-ruokajako aloitetaan, kun kuorma saapuu ensi viikolla.

Keski-Suomessa toimiva Suolahden Työttömien yhdistys on läänissä rekisteröity sosiaalisen palvelun tuottajaksi vanhuksille, monisairaille ja vammaisille, joten se jo velvoittaa meitä pitämään huolta asiakkaistamme, sanoo toiminnanohjaaja Marja Holopainen. Päivittäisen ruokajakelun piirissä on runsaat 30 asiakasta.

Yhdistyksen oma ruokala ja toimitila suljetiin jo viime viikolla, kun tiedot koronaepidemiasta tulivat. Ruoanvalmistusta erityisryhmille kuitenkin jatketaan.

– Puheenjohtajamme on terveydenhuollon ammattilainen ja kaikessa toiminnassamme noudatamme THL:n ohjeistusta ruoanvalmistukseen ja hygieniaan liittyen. Suojakäsineet ovat käytössä ja niitä vaihdetaan usein. Myös hengityssuojaimia on käytetty. Normaalistikin keittiöhygieniasta on olemassa selkeät ohjeet, joten ruoanlaittoon sinänsä ei ole tullut isompia muutoksia, Marja Holopainen kertoo.

– Kaupungin kanssa jouduimme hetken keskustelemaan, että saimme heidät kustantamaan ruoanjakeluun tarvittavat kertakäyttöastiat. Tavallisesti käytämme omia astioitamme, jotka pestään. Nyt virusepidemian aikana siirryimme kertakäyttöastioihin, jotta riski viruksen välittymisestä puolin ja toisin olisi mahdollisimman matala.

Ruoan kuljetuksessa on mukana neljä henkilöä. Asiakkaalle on ilmoitettu, milloin ruoka tulee. Ovikelloa soitetaan ruoka jätetään pakkauksessaan asiakkaan oven taakse, josta hän sen noutaa. Missään vaiheessa henkilöt eivät ole kontaktissa toisiinsa. Lisäksi kuljettajilla on mukana käsidesiä ja kädet desinfioidaan joka asiakaskäynnin jälkeen. Asiakkaat ovat olleet kiitollisia saadessaan ruokapalvelun.

EU-ruokaa tulossa jakoon

Oman ruokalan kiinni laittaminen oli suoraa seurausta koronaviruksesta ja sinällään käyttäjäkunnan kannalta valitettavaa. Lämmin päivittäinen ateria olisi tärkeä jokaiselle ihmiselle, Marja Holopainen ja Sirpa Martins jatkavat.

EU-ruokakuorma on onneksi tulossa ja ruokakassien jakelu alkaa heti, kun kasseja saadaan pakattua. Ruokaa kysytään ja sitä menee paljon, naiset ilmoittavat.

Nyt jakelu toteutetaan kirpputorin tiloissa siten, että asiakkaat jonottavat ulkona turvavälit huomioiden. Sisälle otetaan yksi henkilö kerrallaan. Sisään tullaan yhdestä ovesta ja mennään toisesta ulos. Näin pyritään välttämään lähikontaktit. Ruokakassien jakajat käyttävät asianmukaisia suojia kasseja jakaessaan. EU-ruoan jakamiseen liittyviä järjestelyjä pohditaan vielä ja ne täsmentyvät, kun kuorma tulee.

Harkinnassa on myös, että EU-ruokakasseja voisi toimittaa yhdistyksestä koteihin. Kaikki tarvitsijat eivät pysty tulemaan itse paikan päälle hakemaan kassia.

Ihmisten perustarpeista ja toimeentulosta tulee pystyä huolehtimaan kriisinkin aikana. Vaikka yhdistyksen toimisto on kiinni, neuvontaa ja apua annetaan puhelimessa, tietokoneella ja muissa viestintävälineissä. Ihmiset tarvitsevat apua mm. toimeentulotukihakemusten ja muiden lomakkeiden täyttämisessä ja kuuntelevaa korvaakin välillä tarvitaan.

Kyllä kriisitilanteessa kaikista ja erityisesti heikossa asemasta olevista on huolehdittava. Se on koko yhteiskunnan etu, Marja Holopainen ja Sirpa Martins painottavat.

Teksti: Leena Valkonen

nuoli