Aktiivimalli kakkonen on epämääräinen ja tulkinnanvarainen – työttömän oikeusturva vaarantuu entisestään

Aktiivimalli kakkonen on epämääräinen ja tulkinnanvarainen – työttömän oikeusturva vaarantuu entisestään

Työttömien Keskusjärjestön mielestä työttömän oikeusturva on vakavassa vaarassa työllisyyspolitiikan lainsäädäntöuudistuksissa. Hallituksen esitykset ovat ristiriitaisia ja päällekkäisiä, eikä työttömällä ole mahdollisuutta hahmottaa omaa tilannettaan lainsäädäntöviidakossa.

– Työtön on tällä hetkellä heiluva pelinappula yhteiskunnan rattaissa. Jo aktiivimalli ykkösen leikkuriin joutui alkuvaiheessaan yli 80 000 työtöntä, jotka eivät voineet vaikuttaa siihen mitä tapahtui. Maan hallituksen tulisi ihmisten rankaisumallien viilaamisen ja kiusaamisen sijaan keskittyä miettimään työllisyyteen liittyvää todellista ongelmaa eli miten työ ja työvoima saadaan nykyistä paremmin löytämään toisensa? Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi painottaa.

– Aktiivimalli kakkosessa vastuu työttömyydestä yhteiskunnallisena ongelmana sysätään entistä enemmän työttömälle itselleen. Miten hakea ja saada töitä, jos sitä ei kerta kaikkiaan ole kaikille? Työtön on jo nyt lähes ilman palveluita. Eikö koulutus ja osaamisen kasvattaminen olisi yhteiskunnankin kannalta järkevämpi vaihtoehto kuin sanktiot?

Työttömien Keskusjärjestö näkee tärkeänä myös SAK:n esittämän huolen lakiesityksestä, joka koskee nuorten henkilöiden työpaikkojen määräaikaisuutta ja pätkittämistä. Keskusjärjestön vetämän ESR-projektin, Terveydeksi-hankkeen kautta on tullut konkreettisesti esiin se, kuinka pitkittyvä työttömyys ja epävarmuus tulevaisuudesta on vakava terveysriski ja tuottaa sitä kautta yhteiskunnalle kuluja.

– Työttömyys on shokkiefekti, jossa epävarmuus tulevaisuudesta ja sosiaalisen verkoston muuttuminen ovat iso riskitekijä työttömän terveydelle. Erityisesti nuorilla ei ole välttämättä ole sellaisessa tilanteessa sosiaalista pääomaa saati taloudellisia toimintamahdollisuuksia itselleen. Seuraukset näkyvät sitten kansantalouden tasolla erilaisina kuluina, Hirsjärvi korostaa.

Hallituksen esitys aktiivimalli kakkosesta on lähdössä ministeri Jari Lindströmin mukaan lausuntokierrokselle vielä tällä viikolla. Tavoitteena on antaa esitys eduskuntaan syysistuntokaudella. Lain voimaantuloajasta päätetään myöhemmin.

Erityisen hämmentävänä Työttömien Keskusjärjestö näkee ministeri Lindströmin ulostulon epämääräisyyden. Ministeri esittelee mallia, joka nojaa lainsäädäntöön ja maakuntamalliin, joita ei vielä ole.

Lisätietoja

Puheenjohtaja Irma Hirsjärvi, 050 5915 461 irma.hirsjarvi (@) tyottomat.fi
Toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski, 050 577 2580, jukka.haapakoski (@) tyottomat.fi
Viestinnän asiantuntija Leena Valkonen, 044 717 7277, leena.valkonen (@) tyottomat.fi

nuoli