Työttömien Keskusjärjestö varoitti aktiivimallin ongelmista – toimia tarvitaan!

Työttömien Keskusjärjestö on seurannut tiiviisti meneillään olevaa aktiivimallin purkamisen hitautta koskevaa keskustelua.

Työttömien Keskusjärjestö varoitti aktiivimallin ongelmista – toimia tarvitaan!

Työttömien Keskusjärjestö on seurannut tiiviisti meneillään olevaa aktiivimallin purkamisen hitautta koskevaa keskustelua. Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi muistuttaa, että Keskusjärjestö varoitti aktiivimallin ongelmista lakivalmistelun aikana, samoin monet muut asiantuntijat. Siitä huolimatta aktiivimalli haluttiin lakiin, tietäen, että sen purkaminen on yhtä hidas prosessi.

– Laki on raskas väline tehdä yhteiskuntakokeiluja, sillä lain purkaminen on hidas prosessi, jos kokeilu osoittautuu vahingolliseksi, Hirsjärvi sanoo.

Laki aktiivimallista tuli voimaan vuoden 2018 alussa ja jo kesäkuussa hälytyskellot soivat. Työttömien yhdistyksissä, Työttömien Keskusjärjestön valtakunnallisessa Terveydeksi-hankkeessa sekä diakoniatyössä tuli vastaan ihmisiä, jotka olivat joutuneet vakaviin ongelmiin toimeentulon ja viranomaissotkujen takia.

Syksyllä 2018 kunnista alkoi tulla viestiä ihmisten putoamisesta talousvaikeuksiin, ja keväällä 2019 oli jo selvää, että lasku lankesi kuntien toimeentulotukikustannuksiin. Nämä kaikki viestit toimitettiin hallituksen ja päättäjien tietoon.

Aktiivimallia vauhdittamaan maan silloinen hallitus oli luvannut 25 miljoonaa euroa vuosille 2018 ja 2019 eli yhteensä 50 miljoonaa euroa. Tulokset ovat olleet vaatimattomat. Esimerkiksi toukokuussa julkistettu Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen selvitys kertoi, että aktiivimallin tuloksia ei edes pystytä erottamaan nousukauden ja tilastojen siivoamisen tuloksista.

Aktiivimallin ongelmat ovat kiistattomat. Sen osoittavat myös Työttömien Keskusjärjestön tekemä kysely ja SAK:n teettämä selvitys syksyllä 2018 sekä Tiina Ruohosen DIAK:issa tekemä opinnäyte keväällä 2019.

– Aktiivimallilaki on surkea opetus: yhteiskuntakokeiluja ei pitäisi mennä tekemään vastoin asiantuntijoiden varoituksia. Kokeilut pitäisi tehdä pilottina, joka voidaan tarvittaessa välittömästi keskeyttää, toteaa Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi.

Hirsjärvi toivoo, että hallitus voisi saavuttaa yksimielisyyden aktiivimallin purkamista koskevassa kysymyksessä mahdollisimman pian.

Linkki: Aktivointia vai kyykyttämistä – Työttömien kokemuksia aktiivimallista.

Lisätietoja
Puheenjohtaja Irma Hirsjärvi, 050 5915 461, irma.hirsjarvi@tyottomat.fi
Viestinnän asiantuntija Leena Valkonen, 044 717 7277, leena.valkonen@tyottomat.fi

nuoli