Työttömien Keskusjärjestön syyskoulutus Tartossa

Työttömien Keskusjärjestön syyskoulutus pidettiin 13.-15.11.2019.
Työttömien Keskusjärjestön syyskoulutus Tartossa

… ja erityisesti 14.11.2019 päivänä vierailimme ihanassa Tartossa (Viroksi Tartu). Tärkeää on myös tiedostaa, että Tartto on Turun ystävyyskaupunki. Se tuli meille selväksi, koska bussin haluttiin kiertävän Turun tietä.

Oppaanamme toiminut Siiri Toomik suorastaan säkenöi kertomallaan tiedollaan Tarton historiasta. Hän toimi myös tilaisuuden tulkkina – työllisyysliturgia lensi liukkaasti Siirin huulilta – ei käynyt tehtävä kateeksi.

Tutustuimme matkan aikana Tarton kulttuurihistoriaan ja paikallisiin merkkihenkilöiden patsaisiin ja tietenkin Töötukassaan sekä Tartu Rahvaülikooliin. Töötukassassa meitä vastaanotti juhataja Krislin Padjus. Hänen ansiostaan meille tuli eläväksi virolaisten työttömien, sekä toimeentulon turvan että työllisyyden edistämisen salat! Vuodesta 2002 lähtien Töötukassaa on määrätietoisesti kehitetty edistämään työttömien työllistymistä. Jopa tylsistyneet eläkeläiset voivat työllistyä töötukassan avulla – eli ketään ei suljeta palveluiden ulkopuolelle. Töötukassassa hakijoita palvellaan kokonaisvaltaisesti, ja Krislin Padjus totesikin, että välillä työ on kuin sosiaalitoimesta. Eli kaikilla työnhakijoilla, ei suinkaan työ ole se ensisijainen ongelma, joka pitää ratkaista.

Virolaisessa työttömyysturvassa tosin Keskusjärjestö huomasi myös pimeän aukon. Työttömyysturva on kestoltaan pisimmällään 365 päivää, jonka jälkeen Virossa tiputaan tyhjän päälle. Osallistumalla palveluihin voi vielä 3 kk saada tukea, mutta se on maksimi. Tilastot eivät kerro, kuinka moni on tipahtanut järjestelmän ulkopuolelle. Mutta tiedossa on, että metsissäkin asuu kansaa.

Maarja Keba esitteli meili Rahvaülikoolin, vapaan sivistystyön koulutuskeskuksen, joka järjestää 700 eri koulutusta aikuisille. Työttömille järjestyy ilmaisia ammattia tukevia koulutuksia, koska Virossa hienosti tuetaan työttömien koulutusta koulutussetelillä, jonka arvo on 2500 euroa/per 3 vuotta. Rahvaülikoolin käytävillä voivat työttömät talvellakin haistella tuoreiden kukkien tuoksua.

Opimme paljon muutakin mielenkiintoista. Opimme mm. sen, että jokainen kansalainen voi hankkia yritystilin, jolla voidaan toteuttaa sivutoimisesti yritystoimintaa. Kaikki lakisääteiset maksut peritään tililtä suoraan. Tilillä voi olla 30 000 euron arvoista rahaliikennettä! Virolaiset ovat selvästi Hansakansaa! Suomalaisilla on vielä opittavaa, jos maailman meiningeissä meinataan pysyä mukana.

Toiminnajohtaja,
Jukka Haapakoski,
Tartussa, 14.11.2019

nuoli