Vierasblogi: Osaamiskirjasta apua digitaitojen opiskeluun!

Vierasblogi: Osaamiskirjasta apua digitaitojen opiskeluun!

Mies tietokoneen ääressä

InPromptu on TIEKE ry:n sekä Helsingin Työkanava HeTy ry:n (mukana 30.9.20 saakka) hanke, jossa lisätään työttömien yhdistysten ja muiden yhdistystoimijoiden digitaalista perusosaamista valmennuksia ja webinaareja järjestämällä. Hankkeen aikana koottu tietopaketti perustason digitaidoista julkaistiin marraskuussa avoimesti saatavilla olevana osaamiskirjana.

 

 

InPromptun hankekausi on 2018-2021, Helsingin Työkanava HeTy ry on ollut mukana hankkeessa 30.9.2020 saakka.

Meille oli jo hankkeen alkaessa muodostunut hyvä käsitys siitä, minkälaista perustason digivalmennusta yhdistystoimijat ja työttömät erityisesti kaipaisivat. Tämä kuva tarkentui keskustellessamme valmennuksissa paikallisten työttömien yhdistysten kanssa. Hankkeemme ensimmäisen vuoden aikana perehdyimme valmennuksissa etenkin viestintään ja yhdistyksien tiedonhallintaan. Tätä seuraavassa Digiohjaaja-vaiheessa olemme käsitelleet myös mm. tekijänoikeuksia, tietoturvaa ja verkkokokouksia.

Tämän vuoden koronapandemian myötä kentällä kaivattiin entistä enemmän ohjausta etätyöskentelystä, ja kaikki valmennus täytyi olosuhteista johtuen toteuttaa etänä. Verkkokokouksia ja Google Drivea käsittelevät webinaarimme olivat keväällä hyvin suosittuja, ja samojen aiheiden pariin on palattu tämän jälkeenkin jo moneen kertaan. Jos kaipaatte juuri teidän yhdistyksellenne suunniteltua etävalmennusta, voitte olla yhteydessä kotisivujemme lomakkeen kautta täällä!

Kansalaisilta on tänä vuonna vaadittu uudenlaisia digitaalisen osallistumisen taitoja. Ei voida olettaa, että ihmiset oppisivat näitä taitoja itsenäisesti, ja digitukea on tarjottu valtakunnallisesti mm. kuntien, yhdistysten ja hankkeiden toimesta. Laajan kuvan tukiverkostosta saa esim. Digi- ja väestötietoviraston Suomidigi-palvelusta. Tuen järjestämisen lisäksi voimme kaikki toimia vertaisohjaajina ja auttaa läheisiämme omaksumaan arjessa tarvittavia taitoja.

Vaikka verkosta löytää hyvin paljon suomenkielistä opastusmateriaalia, niin kattavia kirjallisia digitaito-oppaita on vähemmän. InPromptu-hanke on osallistunut talkoisiin kokoamalla 53-sivuisen osaamiskirjan, jonka julkaisimme avoimesti marraskuussa.  Osaamiskirjaan voit tutustua ja ladata sen itsellesi täällä. Voit opiskella kirjan avulla itsenäisesti, mutta sitä voi käyttää myös digiohjauksen tukena.

Julkaisemme painetun osaamiskirjan alkuvuodesta 2021, ja tulemme lähettämään osaamiskirjoja yhdistyksille postitse hankebudjettimme puitteissa. Jos olet yhdistystoimija, voit tehdä alustavan tilauksen osaamiskirjoista yllä linkatulla osaamiskirja-sivulla. Lähetämme sinulle varsinaisen tilauslomakkeen sähköpostitse alkuvuodesta 2021.

Jatketaan digitaitojen opiskelua, ja jaetaan tukeamme myös muille!

Mikko Eloholma & InPromptu-hankkeen väki

Tutustu hankkeen kotisivuihin ja seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa:
Kotisivut: https://sites.google.com/view/inpromptu/
Facebook: https://www.facebook.com/InPromptu/
Twitter: https://twitter.com/InPromptuHanke

 


Osaamiskirjasta löydät paljon tehtäviä ja vinkkejä, joita voit kokeilla opiskelusi aikana. Nämä laatikot löydät osiosta 4. Tietoturva.

 

 

 

nuoli