Elokuu
| Takaisin kalenterin etusivulle |
Ravinto: Hyödynnä kasviksia
Kasviksiksi luokitellaan vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät. Kasvikset sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Kasvikset ovat hyviä kuidun lähteitä ja sisältävät painoonsa nähden vähän energiaa. Kaikkia kasvisten terveysvaikutuksia ei vielä edes tunneta.
Ravintosuositusten mukaan kasviksia tulisi syödä puoli kiloa päivässä, mikä tarkoittaa 5-6 kourallista. Yksi kourallinen on esimerkiksi keskikokoinen porkkana tai tomaatti, yksi hedelmä tai 1 dl marjoja. Jo yhden kasvisannoksen lisääminen päivään on hyvä alku!
Elokuun sesonkikasviksia ja -hedelmiä ovat mm. kantarellit, kukkivat kaalit ja herukat.
Lähteet ja lisätietoa
Ruokaviraston sivut: Kasvikset, hedelmät ja marjat
Syö hyvää -sivusto: syohyvaa.fi (sisältää myös reseptejä)
Sydänliiton sivu kasviksista: Kasvikset ovat terveellisen ruokavalion perusta
Tehtävä
- Tutustu johonkin uuteen kasvikseen ja kokeile sitä ruoanlaitossa.
- Vertailkaa ryhmässä kokemuksianne.
Liikunta: Mikä sinua liikuttaa?
Mikä sinulle on tai voisi olla syy lähteä liikkumaan? Voisiko se olla terveydestä huolehtiminen, kunnon kohottaminen, painonhallinta tai parempi jaksaminen arjessa tai harrastuksissa?
Voisiko liikunta olla mahdollisuus keskittyä hetkeksi itseen ja kokea hyvää oloa tai tarjoaisiko liikunta mahdollisuuden viettää aikaa yhdessä kavereiden tai perheen kanssa?
Liikuntaa aloittaessa on hyvä huomioida omat voimavarat ja miettiä, miten liikkumista saisi helpoiten lisättyä omaan arkeen. Liikuntatavoite kannattaa asettaa realistiseksi ja mahdollisimman konkreettiseksi: mieti, milloin, kuinka usein ja miten liikut.
Lähteet ja lisätietoa
UKK-instituutin vinkit: Miten lähteä liikkeelle
Liikkuva aikuinen -ohjelman sivut: Näin pääset liikkeelle
Inspiraatiota liikkeelle lähtemiseen: katso Liikkuva aikuinen -ohjelman Terveyspaasaus-video ja Luontoliikunta-video
Tehtävä
Pohdi tekstissä esitettyjä kysymyksiä yksin, ryhmässä tai parin kanssa ja mieti mikä voisi olla sinulle sopiva liikuntatavoite.
Uni: Nukkuminen on aivojen keino palautua
Fyysisen ja psyykkisen kuormituksen sekä palautumisen rytmi on tärkeää hyvinvoinnille. Taukoamaton kuormitus kuluttaa liikaa voimavaroja. Lepoa ja palautumista voivat häiritä esimerkiksi stressi.
Unessa aivot saavat levätä ja hyvä uni lisää mielen hyvinvointia. Unella on keskeisiä tehtäviä aivojen energiatasapainon, vireyden, suorituskyvyn ja oppimisen säätelyssä. Uni on tärkeää myös lihasväsymyksen ja siitä palautumisen säätelyssä. Hyvien yöunien lisäksi lyhyet päiväunet tai rentoutuksen hetki antaa henkistä vireyttä ja toimintakykyä iltapäivään.
Unen puute vaikuttaa negatiivisesti muun muassa tarkkaavaisuuteen, muistiin, oppimiseen ja mielialaan ja asioiden hallintaan. Univajeesta kärsivä saa heittää hyvästit myös luovuudelleen, sillä hän alkaa ajatella hyvin urautuneesti.
Nukkumisen lisäksi palautuminen vaatii vaihtelua sosiaalisessa elämässä sekä mielekästä tekemistä päiviin. Lepo ei ole vain fyysistä nukkumista, vaan myös henkinen prosessi.
Lähteet ja lisätietoa
Lue tai kuuntele Aivoliiton artikkeli: Aivojen glymfaattinen järjestelmä
Työterveyslaitos: Uni ja palautuminen
Sydänliitto: Palaudutko stressistä?
Tehtävä
Mieti sisältyykö päivääsi kuormituksesta palauttavia hetkiä? Mitä ne voisivat olla?
Mieli: Jännitätkö sosiaalisia tilanteita?
Tuntuuko sinusta huomion kohteeksi joutuminen ahdistavalta. Punastutko tai hikoiletko helposti muiden seurassa?
Miltei jokaista jännittää joskus esimerkiksi esiintymistilanteessa tai uusien ihmisten seurassa. Jos jännittämisen seurauksena aletaan vältellä sosiaalisia tilanteita tai asia alkaa haitata tavallista elämää, on todennäköisesti kyseessä sosiaalisten tilanteiden pelko. Se on varsin yleinen ahdistuneisuushäiriö, jota voidaan hoitaa.
Arviolta 10-15 % ihmisistä kärsii sosiaalisesta jännityksestä jossain vaiheessa elämäänsä.
Lähteet ja lisätietoa
Mielenterveystalo: Sosiaalisen jännittämisen omahoito-ohjelma
Mieli ry: Kun sosiaaliset tilanteet pelottavat
Tehtävä
Tarkastele, teetkö liiallisia yleistyksiä asioiden luonteesta epämääräisen tiedon perusteella? Esimerkiksi: uskon, että kaikki tarkkailevat käyttäytymistäni eri tilanteissa. Tätä ilmenee jopa ruokakaupan ruuhkassa. Voisitko ajatella tilannetta toisella tavalla?