Heinäkuu
| Takaisin kalenterin etusivulle |
Ravinto: Sokeria vain sopivasti
Sokeria kannattaa käyttää kohtuudella monesta eri syystä. Sokeripitoisten ruokien ja juomien runsas käyttö heikentää ruokavalion ravintoainetiheyttä, koska sokerissa ei ole kivennäisaineita tai vitamiineja. Runsas sokerin saanti lisää hampaiden reikiintymistä ja heikentää suun terveyttä.
Sokeria on tavallisen valkoisen pöytäsokerin (sakkaroosi) lisäksi luontaisesti hedelmissä, marjoissa ja kasviksissa. Hedelmiä ja marjoja ei kannata vältellä, sillä niissä on paljon muita hyviä ainesosia. Sen sijaan käytä vähemmän sellaisia ruokia, joissa on lisättyä sokeria, kuten mehut, virvoitusjuomat, makeiset, leivonnaiset, maustetut jogurtit ja vanukkaat, makeutetut murot ja mysli sekä alkoholi.
Sokeri pilkkoutuu ruoansulatuksessa yksinkertaisiksi sokeriyhdisteiksi, jotka elimistö hyödyntää energiana. Sokerin saantisuositus on enintään 10 prosenttia päivän energiasta. Se tarkoittaa keskikokoisella naisella noin 50 grammaa (reilu puoli desilitraa).
Heinäkuun sesonkikasviksia ja -hedelmiä ovat mm. marjat, kurkku, salaatit ja melonit.
Lähteet ja lisätietoa
Sydan.fi: Sokeria kohtuudella
Syö hyvää sivusto: Viekö sokeri terveyden?
Tehtävä
Selvitä sokerin saantisi testillä: Oletko sokerista? (Leipätiedotus)
Liikunta: Osaatko uida?
Uimataito on tärkeä taito, joka puuttuu monelta suomalaiselta. Uimataitoiseksi lasketaan, jos pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään. Uimataito antaa vapauden liikkua vedessä ja veden äärellä turvallisesti. Uimahalleissa järjestetään aikuisillekin uimakouluja ja tekniikkakursseja.
Uinti on erinomainen liikuntamuoto, joka kehittää sekä hengitys- ja verenkiertoelimistöä että lihasvoimaa. Uinti ei rasita niveliä, joten se sopii hyvin myös nivelvaivoista kärsiville. Uinti on edullista harrastaa ympäri vuoden. Vedessä voi harrastaa myös vesijumppaa, vesijuoksua tai vesipelejä.
Lähteet ja lisätietoa
Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton sivut
Uimaliiton sivut
Tehtävä
- Tehkää retki uimarannalle. Kahlatkaa rantavedessä tai käykää uimassa.
- Uskallatko kastaa kasvot veteen tai kokeilla selällään kellumista?
Uni: Terveellinen ruoka parantaa unta
Ruoka ja syöminen vaikuttavat uneen yksilöllisesti. Syömisiä viilaamalla voi saada lisähyötyä unen parantamiseksi.
Säännöllisyys on tässäkin valttia. Aamu- ja päiväpainotteinen ruokarytmi antaa ruoansulatuselinten välityksellä aivoille viestejä vuorokausirytmistä eli siitä, milloin ruoansulatus on käynnissä ja keho hereillä.
Iltapainotteinen tai epäsäännöllinen syöminen puolestaan aiheuttaa sisäiselle kellolle ”rytmihäiriön”, joka saattaa vaikeuttaa nukkumista. Lisäksi kovin rasvaisen ruoan on todettu haittaavan unen laatua. Joillakin se voi lisätä närästystä, mikä heikentää nukkumista.
Myös nestetasapainosta on hyvä huolehtia juomalla pitkin päivää, kuitenkin iltaa kohti vähentäen. Kofeiini- ja alkoholijuomia kannattaa välttää viimeistään illansuussa, sillä ne heikentävät unen laatua.
Jos jonkun tavan kokee itse parantavan nukkumista, sen toteuttamista kannattaa jatkaa, esim. maitolasillisen juominen illalla.
Lähteet ja lisätietoa
Sydan.fi: Hyvän unen ruokavinkit
Tehtävä
Toiset juovat kupillisen teetä ennen nukkumaan menoa, toiset syövät reilunkin iltapalan. Mieti ja kokeile, minkälainen iltapala on juuri sinulle paras hyvän unen kannalta, ja ota se pysyväksi tavaksi.
Mieli: Hyväksyminen ja itsestä huolen pitäminen
Itselle epämiellyttävien asioiden välttely ja niiden torjuminen pois mielestä on uuvuttavaa ja vaatii paljon voimavaroja. Tavallista on, että epämiellyttävistä tunteista, kokemuksista ja muistoista yritetään päästä eroon tai niitä pyritään välttämään kaikin keinoin.
Sallivan ja hyväksyvän suhtautumistavan opetteleminen on vaikeaa, mutta mahdollista. Hyväksymisen opettelu antaa mahdollisuuden huomata, että tunteiden kanssa voi olla rauhassa ja ikävät tunteet menevät ohitse, kun niistä ei yritä päästä väkisin eroon.
Kun vähitellen sallii kokemuksen sellaisena kuin se on, se lisää samalla myös hyväksyntää itseä kohtaan. Alakulon hetkiä varten voi laatia itselleen toimintasuunnitelman: listan asioista, jotka tuottavat mielihyvää.
Lähteet ja lisätietoa
Mielenterveystalo: Mielen hyvinvoinnin omahoito-ohjelma
Mieli ry: Tunteet ja tunnetaidot
Tehtävä
Kirjoita itsellesi toimintasuunnitelma hetkeen, kun huomaat alakuloa. Listaa, mitkä ovat sinulle mielihyvää lisääviä tekemisiä. Tehtävän voi tehdä myös ryhmässä ja keskustella aiheesta.