Ravinto: Välipala auttaa jaksamaan

Voileipä

Välipala aamu- tai iltapäivällä saattaa olla tarpeen, jos päivän pääaterioiden (aamupala, lounas, päivällinen) väli uhkaa muutoin venyä kovin pitkäksi. Välipala auttaa pitämään energiansaannin tasaisena ja estää nälkää kasvamaan hallitsemattomiin mittoihin aterioiden välillä. 

Välipalan koko voi olla pienempi tai suurempi oman energiantarpeen mukaan. Välipala on hyvä koostaa lautasmallia mukaillen: siihen tulisi sisällyttää sekä hiilihydraatin että proteiinin lähde, kasviksia tai hedelmiä. Terveellisiä ja helppoja välipaloja ovat esimerkiksi täytetyt leivät, smoothiet sekä jugurtti, rahka tai puuro hedelmillä tai marjoilla täydennettynä. 

 

Huhtikuun sesonkikasviksia ovat parsa ja fenkoli.

Lähteet ja lisätietoa

Välipalavinkkejä esimerkiksi Sydänliiton sivuilla: Terveellinen välipala ja Sydänmerkin sivuilla: Välipala estää napostelua   

Tutustu myös välipalan koostamisohjeeseen (pdf)

 

Tehtävä

Kokeile tai kokeilkaa yhdessä jotakin uutta välipalaa.

Liikunta: Lihasvoimaharjoittelu

Kahvakuulan nostaminen maasta

Lihasvoimaharjoittelu ylläpitää toimintakykyä, auttaa painonhallinnassa, vahvistaa luustoa ja on myös hyvää aivojumppaa. Kaikille suositellaan lihasvoiman harjoittamista vähintään kahdesti viikossa.

Lihasvoima alkaa hiljalleen vähentyä jo noin 30 vuoden iästä alkaen. Harjoittelun avulla lihasvoimaa on kuitenkin mahdollista ylläpitää ja kehittää. Harjoittelussa on tärkeää säännöllisyys, nousujohteisuus ja riittävän suuri vastus. Lihasvoimaa voi harjoittaa tehokkaasti esimerkiksi kuntosalilla tai kotitreenillä. Monet liikuntalajit kehittävät jonkin verran lihasvoimaa, kuten pyöräily jalkojen lihaksia. 

Lähteet ja lisätietoa

UKK-instituutin sivuilla liikkumisen suositukset
T
erveyskirjaston ohje lihasvoimaharjoittelusta
O
lipa kerran mies -sivuston lihasvoiman pikaopas sekä lihaskuntovinkit
Liikkeelle voit lähteä vaikka tällä Olipa kerran mies -sivuston helpolla kotijumpalla

 

Tehtävä

Mieti millaista lihasvoimaharjoittelua sinun arkeesi jo sisältyy tai voisi sisältyä? Käykää yhdessä tutustumassa johonkin paikkakuntanne kuntosaliin tai ulkokuntosaliin. 

Uni: Uni ja liikunta

Pyöräilijä pyöräilemässä puistossa keltainen huomioliivi päällä

Liikunta on yksi keino parantaa unta, sillä tutkimusten mukaan säännöllinen liikunta lisää unen kestoa ja parantaa sen laatua. Säännöllinen liikkuminen voi ehkäistä unettomuutta ja uniapneaa. Liikunta myös lisää päiväaikaista vireyttä. 

Mikäli untaan haluaa kohentaa, kannattaa liikkua yleisten liikkumisen suositusten mukaisesti. Erityisesti kohtuukuormitteisen liikunnan, kuten reippaan kävelyn, on havaittu olevan hyödyksi unelle. Monilla kovin rasittava liikunta illalla voi vaikeuttaa unen saantia ja heikentää unen laatua. Rauhallinen kävelylenkki tai venyttely myöhäänkin illalla voi sen sijaan auttaa unensaannissa. 

Lähteet ja lisätietoa

UKK-instituutin sivut: Liikunta ja uni
S
ydänliiton sivut: Liikunta hyvän unen edistäjänä

Tehtävä

  • Tarkkaile, miten liikunta vaikuttaa sinulla uneen. Onko merkitystä, mihin aikaan päivästä ja millä tavoin liikut?
  • Vertailkaa ryhmässä kokemuksianne.

Mieli: Luonnon vaikutus hyvinvointiin

Kukkivia valkovuokkoja puun juurella

Tutkittua on, että luonnolla on iso merkitys hyvinvointiin. Jo pelkästään luonnossa oleilu alentaa verenpainetta, lievittää stressiä ja kohentaa mielialaa. Luonnossa liikkuminen lisää fyysistä aktiivisuutta, suvaitsevaisuutta, avuliaisuutta ja tyytyväisyyttä elämään.

Kun kevätsää vaikuttaa kalsealta, eikä luonto ole vielä herännyt eloon, voi luonnon hyvinvointivaikutuksia aistia virtuaalisin keinoin. Mutta kun kevät on puhjennut vihertämään, niin silloin luonnollisesti lähdetään ulos kokemaan aitoa luontoa kaikkien aistien voimin.

Lähteet ja lisätietoa

Mielenterveystalo.fi: Tervetuloa hyvinvointia luonnosta ohjelmaan!
Mieli ry:
Hyvän mielen metsäkävely

 

Tehtävä

  • Tee metsämieliharjoitus: Mieti, millaisessa metsässä sinun mielesi lepää. Ajattele mielipuutasi, millainen se on. Mitä kokemuksia ja muistoja siihen liittyy. Millaiseen puuhun haluaisit nojata.
  • Tehkää harjoitus ryhmässä ja keskustelkaa.
nuoli