Erilainen Mingle -kohtaamistapahtuma yhdistää kulttuuria ja kokemustietoa

Erilainen Mingle -kohtaamistapahtuma yhdistää kulttuuria ja kokemustietoa

Porissa 25.6. tiistaina käynnistyneen Suomi Areenan keskustelut tärkeistä yhteiskunnallisista aiheista herättivät kuulijakunnassa osin vakaviakin mietteitä. Kantavana teemana kuultiin erilaisia terveysaiheisia puheenvuoroja ja paneelikeskusteluja. Aiheet vaihtelivat aina mielenterveydestä ja syrjäytymisestä hyvinvointialueiden kehitykseen ja terveydenhuollon haasteisiin. Avajaispäivän ohjelmistoon kuului myös jo kahdeksatta kertaa järjestettävä Erilainen Mingle -kohtaamistapahtuma, jossa käsiteltiin tällä kertaa elämän solmukohtia.

Keski-Porin kirkon valtasi tasainen puheensorina, kun runsas 300 tapahtumavierasta täytti penkkirivit. Kohtaamistapahtuman avasi juontajana toiminut näyttelijä Eija Vilpas. Tapahtuman suojelijana toimi presidentti Sauli Niinistö. Hän oli laatinut avaussanat, jotka luki tilaisuudessa FinFami ry:n toiminnanjohtaja Tiina Puranen. Erilaisen Minglen kulttuuritarjonnasta vastasivat punkbändi Komplikaatio sekä lukudraaman, (K)Uudestisyntynyt – tarinoita työttömyydestä, esittänyt Marjaana Maijala.

Paneelikeskusteluun ottivat osaa kokemusasiantuntijat Alti Forth, Tero sekä somevaikuttaja ja taiteilija Alma Tuuva. Lähipiirin ja tuen merkitys korostui kriittisenä tekijänä avun saannille elämän solmukohdissa. Vaikka joskus yksi henkilö saattaa olla avainasemassa avunsaannin suhteen, paneeli totesi yksimielisesti, että elämän kolhuista ja vaikeista ajoista ei selviä yhden kohtaamisen voimin. Tärkeää on lähipiirin vankka tuki ja turva, ettei ylitsepääsemättömiltä tuntuvia vaikeuksia tarvitse kohdata yksin. Elämän suunta käännetään usein yksi pieni asia kerrallaan ja rauhassa, ajan kanssa.

Kohtaamistapahtumassa julkistettiin myös valtuustoaloite syrjäytymisen ehkäisyn vaikutusarviointia koskien. Sen esittelivät Peppi Tervo-Hiltula, Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry:n toiminnanjohtaja sekä Miia Nahkuri, Suomen sosiaali- ja terveys SOSTE ry:n erityisasiantuntija. ”Osassa kunnissa syrjäytymisen ehkäisyä arvioidaan jo järjestelmällisesti, mutta toivomme, että tulevaisuudessa kaikessa päätöksenteossa otetaan huomioon myös heidät, joiden äänensä päätöksenteossa kuuluu huonommin.” Tervo-Hiltula toteaa aloitteesta.

Inhimillisyyden näkökulma korostui myös arkkipiispa Tapio Luoman päätössanoissa tapahtumalle. ”Ensimmäinen asia, mikä tästä iltapäivästä nousee omaan mieleeni on, että tässä on haettu ja koitettu löytää sanoja, jotka olisivat ihmisen puhetta ihmiselle. Ei sitä, että valtakoneisto puhuu.” Vaikka aihepiiri on osittain synkkä ja monille henkilökohtaisesti koskettava, nostaa Luoma esiin myös toivon paremmasta ”Ajattelen kuitenkin, että tämä iltapäivä on tuonut mukanaan valoisan tulevaisuuden ajatuksia”, hän summaa tapahtuman keskustelua.

Tapahtuman päätteeksi kokoonnuttiin kirkon pihamaalle yhteisen keittotarjoilun äärelle. Tervo-Hiltula kiittää tapahtumaa ja hymähtää: ”Tapahtumapäivänä tulee haikea olo, kun tietää sen olevan kohta jo ohi.” Lämminhenkisyys ja yhteisöllisyys ovatkin Erilaisen Minglen ehdottomasti mieleen jäävimmät piirteet. Seuraava tapahtuma on kuitenkin jo tiedossa Hyvin sanottu -festivaaleilla Lahdessa 27.–28.9.2024 ja kohtaamistapahtuman konsepti saa siis jatkoa jo tänä syksynä. On selvää, että kunnioittavia kohtaamisia ja kokemuksen ääntä tarvitaan vielä jatkossakin.

nuoli