Ideologisesti työtön!

Ideologisesti työtön!

Ideologisesti työtön Ossi ei olisi voinut keksiä ulostulolleen parempaa ajankohtaa. Syksy on kohta pimeimmillään, vettä sataa ja kiireet painavat varmaan jokaista työssäkävijää. Mitä ajattelen Ossista, jonka mielestä on ok elellä vuosikaudet yhteiskunnan tuilla?

Ossi ei varmaankaan ole ainoa työtön, joka ajattelee näin, mutta Ossin kaltaiset työttömät ovat ainakin vielä pieni vähemmistö. Suurin osa haluaa töihin ja joutuu käymään katkeroittaviakin taisteluja, että pääsee Suomessa töihin.

On selvää, että ihmisille työ on välttämätöntä ja ilman työtä elintasomme olisi huomattavasti heikompi. Ilman maanviljelijöitä, lääkäreitä, siivoojia, kauppiaita, logistiikan työntekijöitä jne. emme tulisi toimeen. Se, että osa voi siirtää rahansa veroparatiiseihin, ei oikeuta ketään jäämään työn ulkopuolelle, koska kumpikin ajattelu on yhteiskunnalle rappiollista.

Ossi kertoi olevansa onnellinen ja elämän päämääränä on itsensä kehittäminen. Saako työtön olla onnellinen? Onko meidän yhteiskunnassamme niin kovat arvot, ettei työtön voi rehellisesti sanoa olevansa onnellinen?

Jos työtön hakee töitä, kehittää itseään, ammattitaitoaan ja muulla toiminnallaan kantaa kortensa kekoon, työttömällä on ihan sama oikeus onneen kuin muillakin kansalaisilla. Markkinatalous synnyttää työttömyyttä. Jos hyväksymme markkinatalouden, hyväksymme työttömyyden.

Työttömillä on samanlainen oikeus ihmisarvoon kuin kenellä tahansa Suomessa asuvalla ihmisellä. Työttömyys ei ole pysyvä status. Ei voi tietää, vaikka Ossi joskus luo jotain, josta on kaikille hyötyä ja iloa. Lähiyhteisölleen hän on varmasti ollut iloksi ja avuksi.

Niiden, jotka moralisoivat Ossin valintaa, on myös hyvä muistaa, että Ossin on täytynyt luopua paljosta siitä kulutuksesta, jota länsimaissa pidetään normaalina. Tämä sama kulutus on todistettavasti syynä maapalloa kohdanneisiin ekokatastrofeihin.

Jos halutaan välttää sitä, että yhteiskunnassa Ossin arvot valtaavat enemmän tilaa, etenkin nuorten joutilaisuuteen on tartuttava ajoissa. Ossillekin olisi ollut varmasti hyväksi, jos olisi valmistunut ja saanut hyviä kokemuksia töistä. Miksi Ossin annettiin pudota pois kelkasta? Ossin ajatukset eivät kypsy yhdessä yössä.  Kaikille nuorille täytyisi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tarjota se tuki, jolla päästä työn syrjään kiinni.

Se, että Ossi voi kehittää itseään, eikä ole ajautunut vaikkapa jengirikolliseksi, on hyvä asia. Jos ihmiset ajetaan nurkkaan ilman vaihtoehtoja, siitä ei hyvä seuraa.

Työttömyyden Kriisikokous pidetään 18.10.2017 Alppilan Kirkossa Helsingissä. Tervetuloa keskustelemaan! Kaisa Raittilan avauspuheenvuorossa kysymme ”kenen kriisi työttömyys on?”

Jukka Haapakoski
Työttömien Keskusjärjestö ry

nuoli