Jäsenistön kesäpäivillä pohdittiin tulevaisuushorisonttia

Jäsenistön kesäpäivillä pohdittiin tulevaisuushorisonttia

Jäsenistön kesäpäivillä pohdittiin tulevaisuushorisonttia

Työttömien Keskusjärjestön jäsenistö tapasi toisiaan kahden vuoden tauon jälkeen kesäpäivillä, jotka pidettiin Hyvärilässä Nurmeksessa 15.–17.6. Paikalla oli kolmisenkymmentä yhdistystoimijaa eri puolilta Suomea.

Keskusjärjestön hallituksen kokouksessa esitettiin monelta suunnalta esiin huoli nopeasti kohonneista elinkustannuksista ja niiden vaikutuksesta työttömän arkeen. Hallitus julkaisi kannanoton, jossa vaaditaan maan hallitukselta ohjelmaa tukemaan ruoka-avun tarpeessa olevia henkilöitä ja ruoka-apua järjestäviä toimijoita Ruoka-avun kasvaneeseen kysyntään vastattava pikaisesti – Työttömien keskusjärjestö ry (tyottomat.fi).

Kesäpäivien avajaisvieraana kävi Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi, joka kertoi, että seutukaupungeissa on avoinna paljon teollisia työpaikkoja. Lisäksi seutukaupunkien, kuten Lieksa ja Nurmes, talous ja peruspalvelut ovat suuria kaupunkeja paremmat.

Paikallisen työttömien yhdistyksen Näre ry:n puheenjohtaja Tapani Ovaskainen toi yhdistyskuulumisia. Hän kertoi, että yhdistys tarjoaa mm. palkkatukityötä kahvilassa, ruokalassa ja kierrätystoiminnassa. Kaupunki on antanut yhdistykselle käyttöön Näre-kartanon, jossa on tilaa kolmessa kerroksessa ja vastaa tilojen käyttökuluista. Lisäksi kaupunki on palkannut kaksi ohjaajaa ohjaamaan mm. kuntouttavaa työtoimintaa. Seurakunnan kanssa on yhteistyötä. Seurakunta ostaa yhdistykseltä ruokalippuja, joita jaetaan vähävaraisille.

Näre ry:llä on noin 200 jäsentä. Jäsenten kanssa harjoitetaan monenlaista virkistystoimintaa, pelataan, liikutaan ja tehdään retkiä. Käsityöt ja räsymattojen kutominen tuovat myös tuloja. Pihalla viljellään myös hyötykasveja.

Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi toi kaupungin tervehdyksen Työttömien Keskusjärjestön kesäpäiville.

Näre ry:n pj. Tapani Ovaskainen ja Tyyne, työttömien neuvoja Ritva Kurkinen tervehtivät yleisöä.

Mitä kuuluu työttömille ja yhteiskunnalle 10 vuoden kuluttua?

Päivien kehittämistyöpajaosuudessa pohdittiin yhdistysten ja keskusjärjestön tulevaisuuskuvaa 10 vuoden päähän. Työryhmien teemoina olivat tulevaisuuskuvat, jossa suomalaisen

  • yhteiskunnan tilanne paranee merkittävästi,
  • yhteiskunnan tilanne synkkenee merkittävästi
  • yhteiskunnan tila pysyy vakaana
  • nopeat yllättävätkin muutokset keikuttavat yhteiskunnan osasia kaoottisesti eri suuntiin.

Työpajatyöhön pureuduttiin innokkaasti ja saatuja tuloksia käytetään Työttömien Keskusjärjestön strategian uudistamiseen.

Ajoittainen runsas sade toi haastetta suunniteltuihin ulkoiluaktiviteetteihin. Lähistöllä olevassa liikuntahallissa päästiin kokeilemaan mm. seinäkiipeilyä ja muitakin liikuntalajeja. Rantasaunan löylyt lämmittivät halukkaita ja rohkeimmat pulahtivat Pieliseen uimaan.

Hyvinvointiin liittyviä yhteisiä mukavia hetkiä koettiin leipomalla karjalanpiirakoita ja muutenkin tutustumalla karjalaiseen ruokaperinteeseen. Kodassa keitettiin nokipannukahvia ja paistettiin tikkupullaa sekä lettuja. Laulamisesta pitävät nauttivat yhden illan ajan karaokesta Musamimmien johdattamana.

Aino Tertsusen johdolla tehtiin myös retki Bomba-talolle ja sen lähistöllä sijaitsevalle rukoushuoneelle. Päivien päätteeksi yhdistysväki esitti lämpimät kiitokset paikallisille toimijoille antoisista ja elämyksellisistä kesäpäivistä.

Teksti: Leena Valkonen

Irma Hirsjärvi leipoo karjalanpiirakkaaKArjalanpiirakoita leivotaan työporukassa

Tikkupullaa paistetaan avotulella

nuoli