Ruoka-avun kasvaneeseen kysyntään vastattava pikaisesti

Ruoka-avun kasvaneeseen kysyntään vastattava pikaisesti

Työttömien Keskusjärjestö: Ruoka-avun kasvaneeseen kysyntään vastattava pikaisesti

Työttömien Keskusjärjestön hallitus vaatii maan hallitukselta pikaisia ratkaisuja nopeasti kasvaneeseen ruoka-avun tarpeeseen. EU-ruoka-avun ollessa tauolla tarvitaan suomalainen ohjelma tukemaan ruoka-avun tarpeessa olevia ihmisiä sekä ruokajakelua järjestäviä toimijoita. Valtion on kuntien kautta ohjattava korvamerkittynä välitön rahallinen lisätuki kunnissa toimivien ruoka-apujakelijoiden lisäruokahankintojen toteuttamiseksi.

Kevään aikana tapahtunut voimakas ruuan ja energian hintojen nousu on tuntunut jokaisen kansalaisen kukkarossa erityisesti vähävaraisten ja työttömien. Yhä useampi kansalainen hakee turvaa yleisistä ruokajakeluista, jossa on yhä niukemmin jaettavaa.

Kauppojen ylijäämäruokaa on entistä vähemmän tarjolla, kun yritykset pyrkivät minimoimaan hävikkiä. Kriisiaikana kansalaiset myös hamstraavat ruokaa omiin kotivarastoihinsa, joka vähentää jakeluun päätyvän ruoan määrää.

Ruokajakeluun on tullut uusia ryhmiä, kuten pienyrittäjiä sekä sotaa paenneita ukrainalaisia. Pitkäaikaistyöttömien tilanne on hälyttävä, koska heillä ei ole säästöjä eikä puskurivaroja täyttämään yhä kohoavia elinkustannuksia.

Työttömien yhdistykset ovat myös joutuneet harventamaan ruokajakelukertoja ruoan puutteen vuoksi. Kaikki jaettava menee nopeasti, kun ruokajakoa järjestetään.

Pitkäaikaistyöttömien määrä on noussut kahdessa vuodessa 64 000 noin 100 000:teen

Työttömien Keskusjärjestö on huolissaan myös pitkäaikaistyöttömien työllistymisestä. Työpaikkoja on avoinna, mutta pitkäaikaistyöttömien mahdollisuudet työllistyä ovat rajoittuneet. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi korona-aikana parissa vuodessa nopeasti noin 64 000 liki sataan tuhanteen.

Keskusjärjestö painottaa, että kun ei ajoissa ole huolehdittu riittävästi työvoimareservistä eli työttömien koulutuksesta, hyvinvoinnista, terveydestä ja toimintakyvystä, yritykset eivät saa sellaista työvoimaa, kuin he toivoisivat.

Kohtaanto-ongelma on otettava joka suunnalla vakavasti huomioon ja mahdollistettava polut työmarkkinoille osatyökykyisille ja osa-aikatyöhön pystyville. Myös ikääntyvien +55-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden työllistyminen nousee hitaasti ja vaatii tehokkaampia toimenpiteitä.

Työttömien Keskusjärjestö on koolla kesäpäivillä Nurmeksessa 15.-17.6.2022.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski, 050 577 2580, jukka.haapakoski@tyottomat.fi

Puheenjohtaja Irma Hirsjärvi, 050 5915 461, irma.hirsjarvi@tyottomat.fi

Viestinnän asiantuntija Leena Valkonen, 044 717 7277, leena.valkonen@tyottomat.fi

 

nuoli