Miten toimia, jos sairastun työttömänä?

Miten toimia, jos sairastun työttömänä?

Mikäli sairastut työttömänä ollessasi, tässä koosteessa on tietoa, miten voit menetellä tilanteessasi.

Sairauspäiväraha korvaa alle vuoden kestävän sairausajan aiheuttamaa tulonmenetystä. Sairaana kannattaa hakea sairauslomaa, sillä jos et työttömänä työnhakijana ota vastaan sinulle tarjottua työtä, saatat menettää työttömyysturvan määräajaksi tai toistaiseksi.

Huomioi, että kun olet työttömänä, et voi saada tartuntatautipäivärahaa, koska sinulle ei aiheudu ansionmenetystä. Jos hoitava lääkärisi kuitenkin toteaa sinut myös työkyvyttömäksi tartuntataudin vuoksi, voit hakea sairauspäivärahaa.

Jos työttömänä ollessasi työskentelet ajoittain ja lääkäri määrää sinut olemaan poissa työstä tartuntataudin vuoksi, voit olla palkkatyön osalta oikeutettu tartuntatautipäivärahaan.

Muistathan merkitä työttömyysetuuden hakemukseen tai työttömyysajan ilmoitukseen ”sairas”.

Tällä hetkellä voimassa oleva valmiuslaki mahdollistaa lakisääteisistä käsittelyajoista joustamisen, joten hae tuet ajoissa.

Sairauspäivärahaa varten tarvitaan lääkärintodistus

Sairauspäivärahaa varten tarvitaan lääkärintodistus. A-lääkärintodistuksella voi saada sairauspäivärahaa yleensä enintään 60 arkipäivää. Sen jälkeen tarvitaan B-lääkärinlausunto tai muu selvitys työkyvyttömyydestä. Lisäselvityksiä saatetaan pyytää jo aiemmin.

Sairauspäivärahaa maksetaan omavastuuajan jälkeen. Omavastuuaika on yleensä sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää. Voit saada työttömyysetuutta niiltä päiviltä, jolloin omavastuuaika ei vielä ole täynnä.

Sairauspäiväraha-aika ei kuluta peruspäivärahan eikä työttömyyskassan maksaman ansiopäivärahan enimmäisaikaa, joka on 400 päivää. Työttömyysetuutta ei makseta samalta ajalta kuin sairaus- tai osasairauspäivärahaa.

Jos olet saanut sairastumistasi edeltävän 4 kuukauden aikana työttömyysetuutta, sairauspäivärahasi on vähintään 86 % työttömyysetuuden määrästä.

Check-list -toimi näin, jos sairastut
1. Käy lääkärissä ja pyydä lääkärintodistus työkyvyttömyydestä. Samalla lääkäri arvioi kuntoutustarpeesi ja työkykysi.
2. Ilmoita TE-palveluihin lääkärintodistukseen merkitty työkyvyttömyysaika.
3. Hae sairauspäivärahaa Kelasta.
4. Pidä työnhaku voimassa myös sinä aikana, kun odotat päätöstä sairauspäivärahasta.
5. Hae tarvittaessa perustoimeentulotukea Kelasta tai täydentävää/ehkäisevää toimeentulotukea kunnan sosiaalitoimesta
Lähteet: Kela: Jos sairastut työttömänä  ja Kela: Tartuntatauti.

Terveydeksi 2.0 hankkeen palveluohjaajat ovat tavattavissa ja neuvovat verkossa

Terveyteen liittyviä kysymyksiä voi laittaa Työttömien Keskusjärjestöön Terveydeksi 2.0 -hankkeen terveyspalveluohjaaja Ulla-Maija Kopralle sähköpostitse ulla-maija.kopra@tyottomat.fi sekä kaveripyynnön ja kysymyksen Facebookiin nimellä Ulla Työkykykoordinaattori.

Mikäli tarvitset lisäneuvoja tukien hakemisessa tai oman alueesi palvelun löytämisessä, voit olla yhteydessä sosiaalipalveluohjaaja Veera Luotoon sähköpostitse: veera.luoto@tyottomat.fi Facebookiin laittamalla viestiä ja kaveripyynnön nimelle Veera Työkykykoordinaattori.

nuoli