Olisiko päättäjien jo aika kuunnella työttömiä?

Olisiko päättäjien jo aika kuunnella työttömiä?

Päättäjillä ei ole halua eikä kykyä kuulla työttömien osaamista ja asiantuntijuutta.
Aktiivimallin ensimmäinen koejakso osoitti, että vain pieni osa työttömistä pystyi muuttamaan tilannettaan. Jo etukäteen asiantuntijat – työttömät ja tutkijat – kertoivat, että aktiivimalli menee karille. Työtä, kursseja tai realistisia yrittäjämahdollisuuksia ei ole kaikille. Sen sijaan esimerkiksi Ylen (7.3.) mukaan kolmasosa tulisi muutenkin täyttämään mallin vaatimuksen pätkätöillä.

Kokeilun aikana kymmenet tuhannet soittelivat viranomaisille hakien turhaan apua ja neuvoja. Tuloksena on käsittämätön tilanne. Ahdistuneet ihmiset pyristelivät. Moni jättäytyi kokonaan työttömyysetuuden ulkopuolelle tai vain alistui tulevaan työttömyysetuuden leikkaukseen, koska muuta ei voinut. Hallitus ei tätä uskonut.

Nyt suuri joukko työttömiä menettää 4,65 prosenttia työttömyysetuudestaan. Ehtona onnistumiselle oli kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana vähintään 18 tunnin työssäolo työehtosopimuksen mukaisella palkalla, viisi päivää aktivointitoimissa tai 241 euroa yrittäjätuloa.

Mitä tämä kertoo Suomesta vuonna 2018? Sen, ettei päättäjillä ole edes halua tukea työttömiä. Heillä ei ole käsitystä työllistymisen monimutkaisista syy-seuraussuhteista. Heillä ei ole halua eikä kykyä kuulla työttömien osaamista ja asiantuntijuutta.

Tutulla leikkausmallilla otettiin tällä kertaa työttömyysetuudesta. Valitettavasti työttömyyden poisto ei sillä onnistu. Nyt some vilisee kokemuksia työttömien kuukausiin venyneistä yrittäjyysselvityksistä, karensseista ja pakkokurssituksista oman alan ulkopuolelta.

Työssä käyväksi tulkitaan tilastoissa ihminen, joka tekee yhden työtunnin viikossa. Sillä ei kuitenkaan tule toimeen. Tilastojen kaunistelu ei ratkaise työllisyyskysymystä. Kyse on ensisijaisesti elämänlaadusta, oli työtä tai ei.

Olisiko vihdoin aika ottaa asiantuntijoita kehiin ja antaa työttömien kertoa todellisuudesta ja siitä, mitä he itse kokevat tarvitsevansa työllistymisensä tueksi?

Irma Hirsjärvi, työtön filosofian tohtori, Jyväskylä

Eija Tuohimaa, toiminnanjohtaja, Jyvässeudun työllistämisyhdistys

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 5.4.2018. Kumpikin kirjoittaja on Työttömien Keskusjärjestö ry:n puheenjohtajaehdokas huhtikuun vuosikokouksessa.

nuoli