Onko yhteiskunnalla varaa ajaa sote-järjestöjen toimintaa alas, kun ihmisten avuntarpeet kasvavat nyt poikkeuksellisella tavalla

Onko yhteiskunnalla varaa ajaa sote-järjestöjen toimintaa alas, kun ihmisten avuntarpeet kasvavat nyt poikkeuksellisella tavalla

Työttömien Keskusjärjestö: Onko yhteiskunnalla varaa ajaa sote-järjestöjen toimintaa alas, kun ihmisten avuntarpeet kasvavat nyt poikkeuksellisella tavalla?

 Työttömien Keskusjärjestö on tyrmistynyt valtiovarainministeriön esityksestä, jossa sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitusta tullaan leikkaamaan ensi vuonna peräti 127 miljoonaa euroa. Tämä merkitsee jopa 33 prosentin kiristystä kuluvaan vuoteen verrattuna.

Työttömien Keskusjärjestön ja sen jäsenyhdistysten toiminnassa 33 prosentin rahoitusleikkaus merkitsisi summana ensi vuodelle noin 750 000 euroa. Tämä leikkaus tulee kohdistumaan rajuina toiminnan supistuksina työttömien ja etenkin pitkäaikaistyöttömien terveyttä ja toimintakykyä ylläpitävään toimintaan.

Keskusjärjestössä esitys ihmetyttää, sillä koronaepidemian seurauksena työttömyys ja lomautukset ovat nousseet varsinkin tänä keväänä massiivisella tavalla.

– Rahoituksen leikkaaminen avustustoimintaa harjoittavilta järjestöiltä on käsittämätöntä politiikkaa. Koronakriisi on kiristänyt monen perheen taloutta äärimmilleen ja aiheuttanut turvattomuutta, pelkoa ja syvää ahdistuneisuutta. Sosiaali- ja terveysjärjestöt osaltaan tarjoavat ennaltaehkäisevää tukea kasvokkain ja verkossa. Lisäksi kansalaisten oma aktiivisuus ja auttamisenhalu on kasvanut, joka kanavoituu myös järjestöjen toiminnan avulla. Valtiovarainministeriön ehdotus leikata apua avuntarvitsijoilta ei mitenkään istu tähän yleiseen kuvaan, toteaa toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski.

Yhdistykset tukevat vaikeassa elämäntilanteessa olevia

Työttömien yhdistykset järjestävät STEAN tukemana mm. toimintaa talous- ja terveysongelmissa oleville ihmisille toimintakyvyn, elämänhallinnan ja taloudenhallinnan edistämiseen. Yhdistykset ylläpitävät toiminnallisten ryhmiä, antavat palveluohjausta, neuvontaa sekä kehittävät vapaaehtoistoimintaa.

Jäsenyhdistysten hankkeet ovat pienimuotoisia, pääasiassa yhden henkilön palkkauksen varassa toimivia. Vähentämällä avustusta kolmanneksella, voi olla, että koko hanketoiminta joudutaan lakkauttamaan, koska palkkarahat eivät riitä kokoaikaiseen työsuhteeseen. Vähennyksen kokonaiskustannus jäsenyhdistystemme toiminnan osalta on reilut 560 000 euroa.

 Rahoitusleikkauksia esitetään kaikilta suunnilta työttömien yleishyödylliseen toimintaan – onko lähitulevaisuudessa työttömille jäljellä vain kadut?

Keskusjärjestön osalta 33 prosentin säästövaatimus ei toteutuisi ilman Terveydeksi-hanketyön merkittävää alasajoa. Neljättä vuotta toimivan hankeen (Aluksi ESR nyt STEA-rahoitteinen) ydin on jalkautumisessa yhdistyksiin ja ruokajakeluihin, joissa palveluohjausta, tietoa ja henkilökohtaisen tukea tarjotaan yksilöllisesti ja kasvokkain työttömien omassa toimintaympäristössä.

Jalkautumista valtakunnallisessa hankkeessa ei voi tehdä ilman matkustamista, josta syntyy väistämättä kuluja.  Jos leikkaus toteutuu, Terveydeksi hanke tavoittaisi henkilökohtaisella palveluohjauksella arviolta 200–300 työtöntä vähemmän. Alueellisia koulutuksia jäisi pitämättä ja hankkeen tieto työttömien ilmaisista terveystarkastuksista jäisi siten monen työttömän ulottumattomiin.

Valtiovarainministeriön kaavailemat leikkaukset Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen STEAn rahoitukseen tulevat pahimpaan mahdolliseen aikaan. Hallituksen nimeämä palkkatukityöryhmä esittää rajuja kiristyksiä työttömien mahdollisuuksiin työskennellä yhdistyksissä palkkatuella. Kunnilla on valtavat leikkauspaineet rahoittaa yhdistysten toimitiloja ja toimintaa, lisäksi valtion työllisyyspoliittinen rahoitus on vähentynyt. Työttömien yhdistysten lähitulevaisuuden työkalupakka on harvinaisen totaalisesti levällään.

– Näyttää siltä, että Suomessa yleishyödyllisen yhdistystoiminnan edellytykset halutaan hiljalleen tukahduttaa. Suuntana on, että kaikki on pian pelkkää markkinaehtoista toimintaa ja työttömille jäävät elintilaksi jäljelle vain kadut, toteaa Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski.

 

 

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski, 050 577 2580, jukka.haapakoski(@)tyottomat.fi

Puheenjohtaja Irma Hirsjärvi, 050 5915 461, irma.hirsjarvi(@)tyottomat.fi

Viestinnän asiantuntija Leena Valkonen, 044 717 7277, leena.valkonen(@)tyottomat.fi

nuoli