Blogi
15.03.2021Pienikin liike piristää – Vinkkejä korona-ajan liikuntaan
Korona-aikaa on eletty jo vuoden verran. Poikkeuksellisten olojen pitkittyminen ja sosiaalisten kontaktien rajoittuminen on herättänyt korona-ahdistusta. Liikuntaharrastuskin on saattanut jäädä tauolle, kun uimahalliin tai kuntosalille ei ole päässyt entiseen tapaan. Kotisohvalle linnoittautuminen on tuntunut varsin houkuttavalta ja hyväksyttävältä vaihtoehdolta.
Liikunta voi kuitenkin auttaa jaksamaan korona-aikaa paremmin, sillä liikunta piristää mieltä, lisää energisyyttä ja ylläpitää toimintakykyä. Hyvässä kunnossa ollessa myös vastustuskyky on parempi ja painonhallinta helpompaa. Tässä kirjoituksessa annetaan muutamia vinkkejä siihen, miten korona-aikanakin voi liikkua ja huolehtia omasta kunnostaan.
Lähde ulos – nauti valosta
Keväällä lisääntyvä valo ja auringonpaiste houkuttaa ulkoilemaan. Valosta kannattaa nauttia, sillä ulkona päivänvalossa liikkuminen auttaa kehoamme vuorokausirytmin säätelyssä ja siten nukkumaan paremmin. Liikunta lisää unen kestoa ja parantaa sen laatua, joten liikkumalla ulkona saat kaksinkertaisen hyödyn. Triplahyödyn saat liikkumalla luonnossa. Luonnossa liikkumisen tai pelkän luonnossa oleskelun on todettu vähentävän stressiä ja lisäävän myönteisten tunteiden kokemista.
Mitä jos lähtisit ihan lyhyelle kävelylle kerran päivässä? Halutessasi saat kävelyyn lisää tehoa ottamalla kävelysauvat mukaan. Jos et ole varma oikeasta sauvakävelytekniikasta, käy katsomassa helpot tekniikkavinkit Suomen Ladun videoilta. Tai miten olisi luontoretki yhdessä esimerkiksi työttömien yhdistyksen pienellä porukalla? Retkeily- ja luontokohteita voit etsiä Karttaselain-sovelluksen avulla.
Suuressa osassa maata pääsee vielä hiihtämään, luistelemaan ja laskemaan mäkeä. Lumikenkäilyäkin voi olla hauska kokeilla. Tiesitkö, että joistain kirjastoista on saatavissa lumikenkiä lainaksi? Kirjastojen liikuntavälinelainauksesta on kerätty kootusti tietoa kirjastot.fi-sivustolle ja myös oman kirjaston sivuilla kannattaa vierailla. Saatat yllättyä, mitä kaikkea lähikirjastostasi on lainattavissa.
Liiku kotona – kehon paino riittää
Kotonakin voi treenata monipuolisesti. Tehokkaita liikkeitä voi tehdä pelkällä oman kehon painolla tai käyttää apuna kotoa mahdollisesti löytyviä välineitä kuten käsipainoja, jumppakuminauhaa, jumppapalloa, kahvakuulaa, hulavannetta tai oviaukkoon kiinnitettävää roikkumis-/leuanvetotankoa. Jos käsipainoja ei ole, niiden tilalla voi käyttää täytettyjä vesipulloja tai kirjoja täynnä olevaa reppua. Harjanvarresta saa jumppakepin ja tukevan penkin päälle voi askeltaa tai tehdä tuolilta ylösnousuja.
Korona-aika on lisännyt huimasti ilmaisten kotiliikuntavideoiden tarjontaa. Käy kurkkaamassa, mitä pitäisit tästä kuuden liikkeen helposta poikkeusolojumpasta tai tästä villasukkatreenistä. Lisää linkkejä löydät Kaikki Kunnossa -hankkeen materiaalipankista.
Jos pidät enemmän tiettynä ajankohtana tarjolla olevista live-jumpista, käy tutustumassa esimerkiksi Fressi-tv:n viikkoaikatauluun. Myös moni kaupunki ja kunta järjestää livetreenejä. Tarkista myös oman kunnan liikuntatarjonta.
Hyödynnä hyötyliikunta – pidä veryttelytaukoja
Liikuntaa ei ole aina pakko harrastaa. Kaikki liikkuminen on terveyden kannalta hyödyllistä. Esimerkiksi lumityöt ja muut raskaat pihatyöt nostattavat helposti hien otsalle. Liikuttua tulee myös imuroidessa, remontoidessa ja kauppakasseja kotiin kantaessa. Lasten kanssa yhdessä ulkoilu ja leikkiminen on sekin mitä mainiointa arkiliikuntaa. Ideoita lasten kanssa puuhailuun voit katsoa Neuvokkaan Perheen sivustolta.
Kun lisäät arkeesi hyötyliikuntaa, vähennät samalla päivittäistä istumisaikaasi. Se on tärkeää esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisyssä. Istumisen haittoja voi vähentää myös taukoliikuntahetkien avulla. Jos istut paljon, tauko olisi hyvä pitää kerran tunnissa. Aluksi voit lähteä liikkeelle sillä, että pidät tauon kerran päivässä. Tauon ei tarvitse kestää paria minuuttia pidempään. Kurkista Työttömien Keskusjärjestön taukoliikuntavideoita Instagramista (@tyottomienkeskusjarjesto) tai keksi omat taukoliikkeesi!
Liikunnan on tarkoitus kunnon kohentumisen ohella tuottaa hyvää mieltä. Liiku sillä tavalla, jonka koet itsellesi mieluisaksi. Siten liikunnasta tulee todennäköisemmin pysyvä osa arkeasi. Liikunnan iloa!
Lisätietoja
Heli Niromaa
Hankekoordinaattori, Kaikki Kunnossa -hanke
044 544 3613
heli.niromaa (@)tyottomat.fi