Työttömien Keskusjärjestö kannustaa vähän liikkuvia liikkumaan

Työttömien Keskusjärjestö kannustaa vähän liikkuvia liikkumaan

Työttömien Keskusjärjestössä vuoden alusta käynnistynyt Kaikki Kunnossa -hanke pyrkii edistämään työttömien mahdollisuuksia osallistua liikuntaharrastuksiin. Hanke on tehnyt kuntien liikuntapalveluille kyselyn niiden tarjoamista maksuttomista tai edullisista liikuntamahdollisuuksista. Kyselyyn vastasi määräaikana 128 kuntaa eli noin 40 % Suomen kunnista.

Tavoitteena oli kerätä tietoa ja herättää kuntia miettimään liikuntapalveluiden yhdenvertaista tarjoamista myös työttömille. Vastanneista alennettuun hintaan liikuntaa tarjoaa 77 % kunnista. Omia ryhmiä tai vuoroja työttömille tarjoaa 26 % kunnista usein kuntouttavan työtoiminnan kautta. Liikuntaneuvontaa tarjoaa 70 % kunnista ja  50 % tekee yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa kuten järjestöjen, seurakuntien ja muiden hankkeiden kanssa.

Maksutonta liikuntaa työttömille tarjotaan useimmiten uimahalli- ja kuntosalikäynteinä ja erilaisena ryhmäliikuntana. Joissain kunnissa on tarjottu työttömille esimerkiksi kaksi maksutonta liikuntakurssia kansalaisopistossa vuodessa.

– Suurimpina haasteina liikunnan edistämisessä kunnat kokevat työttömien tavoittamisen. Etenkin nyt  etäaikana on vaikeaa järjestää ja saada ihmisiä mukaan ryhmiin ja etsimään mieluisia  liikuntalajeja. Yhteistyö on tärkeää ja sitä tehdäänkin monin paikoin työllisyyspalvelujen, terveys- ja sosiaalipalvelujen yhdistysten ja kansalaisopistojen kanssa. Erityisen hyväksi on havaittu työnhakijoihin keskittynyt liikunnanohjaajapalvelu ja liikuntaneuvonta sekä tutustumiskäynnit sekä lajikokeilut, sanoo hankekoordinaattori Heli Niromaa Kaikki Kunnossa -hankkeesta.

Pienikin liike piristää – Liikuntakampanja jäsenistölle ja työttömille

 Työttömien Keskusjärjestö on ottamassa koppia työttömien liikunnallisen elämäntavan edistämisestä. Hankkeessa järjestään Pienikin liike piristää! -kampanja ajalla 1.4.-31.5.2021. Kampanja on suunnattu jäsenyhdistyksille ja kaikille työttömille. Tarkoituksena on pitää kahden viikon ajan keskusjärjestön verkkosivuilta löytyvää liikuntapäiväkirjaa, jotka palautetaan omaan yhdistykseen tai hankkeen koordinaattorille.

– Tarkoituksena on kannustaa työttömiä löytämään liikunnan mieltä ja kehoa piristävä vaikutus, mutta samalla myös kerätä tärkeää tietoa työttömien ja heidän perheidensä liikkumisesta. Tietoa tarvitaan, jotta työttömien liikuntamahdollisuuksia voitaisiin jatkossa kehittää paremmiksi, kannustaa toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski.

– Liikkumaan kannustetaan jakamalla vinkkejä, ideoita ja taukoliikuntavideoita järjestön verkkosivuilla ja some-kanavilla. Yhteiset liikuntatapaamiset tukevat sosiaalisen verkoston säilymistä ja vahvistumista. Liikunta vaikuttaa myös henkiseen hyvinvointiin, lisää puheenjohtaja Irma Hirsjärvi.

Hankkeen ohjausryhmä kokoontui tänään. Mukana ohjausryhmässä on edustajia mm. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta, UKK-instituutista, Liikkuva aikuinen -ohjelmasta sekä työttömien jäsenyhdistyksistä.

Lisätietoja: Hankekoordinaattori Heli Niromaa, 044 544 3613, heli.niromaa@tyottomat.fi, toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski, 050 577 2580, jukka.haapakoski@tyottomat.fi, puheenjohtaja Irma Hirsjärvi, 050 5915 461, irma.hirsjarvi@tyottomat.fi, viestinnän asiantuntija Leena Valkonen, 044 717 7277, leena.valkonen@tyottomat.fi

Lue lisää hankesivuilta. Myös materiaalit Pienikin liike piristää!- kampanjaan löytyvät sivuilta Kaikki Kunnossa 

 

nuoli