Puheenjohtajan blogi: Varapuheenjohtajan vuoroviikot

Varapuheenjohtajan vuoroviikot

 

Irma Hirsjärvi kasvokuva

Terveydeksi-hankkeemme on tehnyt tärkeää työtä. Se on tavannut ihmisiä kentällä, ja nostanut laajemmin esiin työttömän terveydenhoidon merkitystä työkykyä ja hyvinvointia ylläpitävänä tekijänä.

Esiin on nostettu myös suhtautumista työttömään lääkärin vastaanotolla, hoidon kiireellisyysasteiden arvioinnissa ja esimerkiksi työttömälle kuuluvan ilmaisen terveystarkastuksen hoitamisessa kunnissa.

Viimeisen vuoden aikana olen katsellut tätä sangen tiiviisti yli kuusikymppisen pätkätyöläisen näkökulmasta. Vuosi sitten polveni vaurioituivat. Leikkaukseen pääsy on ollut käsittämätön reitti edestakaisin terveyskeskuksen ja keskussairaalan välillä. Sillä aikaa kävelymatka supistui metreihin, kipulääkitystä lisättiin.

Nyt olen ollut sairaalassa yli kaksi viikkoa normaalin kahden päivän sijaan. Vuoden ajan sijoiltaan olleen polvilumpion mukana vääntynyt reisilihas ei tahdo lähteä toimimaan. Toipumisaika on pitkä.

On pakko myöntää miettiväni, olisiko asia edennyt paremmin, jos olisin ollut töissä. Olisinko päässyt nopeammin leikkaukseen? En tiedä. Sen muistan, että lääkäreiden ja hoitajien toistuva kysymys ”oletko töissä” alkoi ihmetyttää, sillä sen ei pitäisi vaikuttaa lääketieteelliseen tarveharkintaan.

Olisiko toipuminen ollut nopeampaa, jos leikkaus olisi tehty heti kun sain lähetteen? Ehdottomasti, kyllä. Vuoden aikana peruskuntoa on ollut mahdoton pitää yllä. Työttömällä ei yleensä ole taloudellisia mahdollisuuksia hankkia ylimääräisiä hoivapalveluita, kuntoutusta tai apua kodinhoitoon.

Työttömyys ja sairastuminen mainitaan usein vaikeimpana elämänolosuhteiden yhdistelmänä. Pitäisi jopa pystyä hankkimaan ja kilpailuttamaan terveyspalveluiden tarjoajia tilanteessa, jossa pelkkä vuoteesta nousu on vaikeaa. Epätietoisuus hoidosta ja sen saamisesta on raskasta. Talous sakkaa. Näihin olemme myös kiinnittäneet huomiota, nyt erityisesti pohjoismaisen työvoimapalvelumallin lainsäädäntövaiheessa.

Tulevan SOTE-uudistuksen kannalta on aivan olennaista, että kuntien sairaanhoitopiirien talouslaskemissa huomioidaan nämä kustannuksina: odotusajan aiheuttama terveydentilan huononeminen ja sen tuottama lisäkuntoutuksen tarve. Jos halutaan pitää huolta työllisyydestä, ei voida ylläpitää jonoja, jotka tuottavat työkyvyttömyyttä.

Varapuheenjohtaja Ritva Kurkinen hoitaa vastuullisimpia asioita, kunnes palaan taas sorvin ääreen, toivottavasti sairasloman loppuessa 1.8. Toivotan kaikille pikaisia rokotteita ja kaikkea hyvää Suomen suveen!

Irma Hirsjärvi, puheenjohtaja

Työttömien Keskusjärjestö ry

nuoli