Työttömien yhdistyksessä voi toteuttaa omia ideoita

Työttömien yhdistyksessä voi toteuttaa omia ideoita
cof

Työttömien yhdistyksessä voi toteuttaa omia ideoita

Turussa toimivan Varissuon Työ ja Toiminta VT ry:n uusi puheenjohtaja Matti Kontio uskoo vakaasti työttömien yhdistystoiminnan tarpeellisuuteen. Yhdistykset ovat paikkoja, jotka tarjoavat tiloja ja mahdollisuuksia monenlaiselle toiminnalle kävijöiden kiinnostuksen mukaan.

Vaikka koronaepidemia ja sen tuomat rajoitukset ovat kurittaneet yhdistystoimintaa, on perusasioista pystytty huolehtimaan. Ruokajakelua on järjestetty omiin astioihin jaettavina edulliseen jäsenhintaan noutoruoka-annoksina ja EU-ruoka-apu on viety käsistä saman tien, kun jakelua on ollut. Kaupoista on haettu lahjoitusruokaa aamuisin ja jaettu kävijöille. Tarve on ollut iso, Matti Kontio kuvailee.

Kun tiukimmat kokoontumisrajoitukset ja kiellot ovat lieventyneet, on yhdistyksen kirpputoria ja ompelimoa pidetty auki ja normalisoitu toimintaa. Yhdistys tarjoaa mm. työkokeilua ja työpaikkoja palkkatuella. Normaalivuosina yhdistys työllistää eri työllisyystoimenpiteillä 60–70 henkilöä.

Tänä vuonna Turun kaupungin kanssa on solmittu kumppanuussopimus ja sen toimintamuodot ovat kehitteillä. Kontio pitää yhteistyön tiivistymistä kaupungin kanssa myönteisenä. Kaupungin kannalta olisi parempi panostaa työttömien tilanteen edistämiseen usein eri toimin kuin maksaa sakkomaksuja pitkäaikaistyöttömyydestä.

Miksi mukaan työttömien yhdistykseen?

 

Kasvokuvat Jonna Lindroos, Matti Kontio

Matti Kontiolla on itsellään pitkä kokemus sekä työllisyyden hoidosta että yhdistystoiminnasta.

Hän on toiminut useissa ELY-keskuksen projekteissa muun muassa työvalmentajana. Yhdistystoimintaan hän tuli mukaan parikymmentä vuotta sitten Turun Seudun TST:lle ja siirtyi sieltä sittemmin Varissuolle.

Kuvassa Varissuon Työ ja Toiminta VT ry:n toiminnanjohtaja Jonna Lindroos ja puheenjohtaja Matti Kontio.

– Yhdistystoiminnassa parasta varmaankin on vertaistuki, yhteiset keskustelut ja samanhenkisyys. Kun taustalla on samanlaisia asioita ja kysymyksiä, yhteinen pohdinta voi olla avuksi. Yhdistyksessä on mahdollisuus kouluttautua ja harrastaa, Kontio sanoo ja jatkaa:

– Yhdistyksellä on tiloja ja yhdistykset voivat hankkia rahoitusta. Kuka tahansa on tervetullut ideoimaan toimintaa kanssamme. Tänne on jo muodostunut omia pienryhmiä mm. liikuntaan kuten pingiksen ja lentopallon pelaajat. Myös käsitöitä ja eri taideaineita harrastetaan. Näkisin, että vain mielikuvitus on rajana toiminnan kehittämisessä.

Eri toiminta- ja harrastemuodot tuovat tullessaan uutta väkeä ja piristystä yhdistykseen. Yhdistystoiminnan kautta työttömälle tulee uusia tuttavuuksia ja sosiaalisuutta.

Jos työttömien yhdistyksiä tai kolmatta sektoria ei olisi, mitä tapahtuisi, kysyn.

-Moni avun tarpeessa oleva jäisi ilman apua ja tukea. Pahimmassa tapauksessa olisi kotona täysin yksin, Matti Kontio vastaa.

Teksti ja kuva: Leena Valkonen

Työttömien Keskusjärjestö täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Liikumme yhdistyksissämme ja eri kaupungeissa teemalla Työtä, tukea ja yhteistoimintaa. Lisää jäsenyhdistyksemme Varissuon Työ ja Toiminta VT ry:stä voit lukea verkkosivuilta vtry.fi 

nuoli