Sosiaaliturvan leikkaukset kasvattavat kuntien vastuuta

Sosiaaliturvan leikkaukset kasvattavat kuntien vastuuta

Eduskunta on hyväksynyt poikkeuksellisen suuret leikkaukset ensi vuoden sosiaaliturvaan. Nämä leikkaukset kohdistuvat etenkin työttömiin. Leikkausten vaikutukset näkyvät välittömästi ja siksi myös kaikkien kuntien on tärkeä herätä työttömien kriisiytyvään tilanteeseen.

Asian vakavuudesta kielii se, että sosiaaliturvan leikkausten perustuslaillisuustulkinta jakoi eduskunnan perustuslakivaliokunnan kahtia. Tulot laskevat monella vähävaraisella perheellä useita satoja euroja kuukaudessa.

Kuntien tehtävänä on edistää kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä, ja valtion tehtävänä osoittaa siihen rahaa. Tämä vaikuttaa muun muassa valtion jakamaan hyte-rahoitukseen. Nyt on tärkeää panostaa siihen, että kunnissa on esimerkiksi riittävästi henkilökuntaa ja toimenpiteitä, joilla tukea työttömien tilannetta. Kriisiytyneiden hyvinvointialueiden resurssit eivät tule riittämään. Esimerkiksi sosiaalityöntekijöiden työpaineet kasvavat merkittävästi, kun perheet etsivät ratkaisuja mahdottomilta tuntuviin taloudellisiin tilanteisiinsa. Moni työtön joutuu valitsemaan, riittävätkö rahat ruokaan vai asumiskustannuksiin.

Kunnat eivät voi sulkea silmiään kuntalaisten tilanteelta ja luottaa, että vaikeuksissa olevat hyvinvointialueet pystyvät turvaamaan kuntalaisten hyvinvoinnin. On kuntien vastuulla tukea yhdistyksiä tai itse organisoida muun muassa työtä tai viimesijaisia tukitoimenpiteitä kuten ruoka-apua.

Työttömien Keskusjärjestö toivottaa vilpittömästi kaikille hyvää joulua, mutta samalla haluamme jakaa kunnille tärkeän viestin: Pitäkää huolta kaikista kuntalaisistanne!

 

Lisätietoja ja yhteydenotot:

Jukka Haapakoski, toiminnanjohtaja

jukka.haapakoski@tyottomat.fi

 

Irma Hirsjärvi, hallituksen puheenjohtaja

irma.hirsjarvi@tyottomat.fi

 

Lue lisää leikkauksien vaikutuksesta työttömiin tästä.

nuoli