Irtisanottu perintö: Mitä jää jäljelle, kun työsuhde päättyy?

Irtisanottu perintö: Mitä jää jäljelle, kun työsuhde päättyy?

Työväenmuseo Werstas on aloittanut Irtisanottu perintö –nimisen hankkeen. Sen tarkoituksena on kerätä irtisanomisen kokemukseen, eli potkuihin, liittyviä tarinoita ja siihen liittyviä esineitä. Irtisanomisen esineitä voivat olla vaikkapa työvaatteet tai vanha nimikyltti. Tärkeintä on, että esineeseen liittyy muisto irtisanomisesta. Työttömien Keskusjärjestö on mukana hankkeessa yhteistyökumppanina.

Miksi tällainen hanke? Vakituiset työsuhteet ja vuosikymmenien työurat alkavat olla harvinaisia. Laajat yt-neuvottelut ja joukkoirtisanomiset ovat osa tämän päivän suomalaista, ja eurooppalaista, arkea. Jatkuvat tuotannon tehostamiset, kilpailu ja robotisaatio lopettavat tehtaat ja työpaikat katoavat tai siirtyvät halpatuotannon maihin. Werstas on valtakunnallinen sosiaalihistorian ja työelämän erikoismuseo, jonka toimintaperiaatteisiin kuuluu tallentaa myös työn historian sellaisia puolia, joista ei aina haluttaisi puhua.

Irtisanomisen kokemukset ja siihen liittyvät esineet kootaan keskustelu- ja haastattelutilaisuuksissa. Keskustelutilaisuudet pyritään järjestämään yhteistyössä yhteistyökumppaneiden kanssa. Nämä haastattelut tullaan videoimaan ja yksi haastattelu kestää enimmillään tunnin. Aineisto kootaan järjestämällä keskustelutilaisuuksia niissä kaupungeissa joissa haastateltaviksi ilmoittautuneet asuvat ja tilat järjestetään mahdollisuuksien mukaan yhteistyökumppaneiden kanssa.
Lue lisää hankkeesta.

Lisätietoja:
Jenni Ahto-Hakonen
Projektitutkija, Irtisanottu perintö -hanke
Työväenmuseo Werstas
P. 050 440 1185

jenni.ahto-hakonen@tyovaenmuseo.fi

Kokoa porukka, keskustelkaa asiasta ja ilmoittautukaa hankkeeseen. Alla julisteet aiheesta, jotka voi tulostaa!

 

nuoli