Työllisyyden kuntakokeilut tahmaa – pitkäaikaistyöttömyys kasvaa

Työllisyyden kuntakokeilut tahmaa – pitkäaikaistyöttömyys kasvaa

Työllisyyden kuntakokeilut tahmaa – pitkäaikaistyöttömyys kasvaa

Työttömien Keskusjärjestön hallitus on erittäin huolissaan pitkäaikaistyöttömyyden lähes ennätyksenomaisesta laajuudesta ja pitkäaikaistyöttömyyden hoidon tämän hetken tilanteesta.

Keskusjärjestö on saanut laajaa palautetta jäsenkentältä, että mm. nuorille ja pitkäaikaistyöttömille suunnattu työllisyyden kuntakokeilu ei näy eikä vaikuta.  Työllisyyden kuntakokeilujen alku ei ole ollut sitä, mitä odotettiin. Työttömien yhdistykset ja niissä toimivat jäsenet pitävät tilannetta sekavana.

–  Se, että palveluyritykset eivät saa tällä hetkellä työhakemuksia on koronan aiheuttaman epävarmuuden lisäksi todennäköisesti heijastuma työllisyyspalveluiden sekavasta tilasta. Mm. pitkäaikaistyöttömille ja nuorille suunnattu työllisyyden kuntakokeilu on lähtenyt tahmeasti liikkeelle, toteaa toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski.

Työttömiä ei voida syyllistää palvelujen hitaudesta

Työllisyyden kuntakokeilun hidasta käynnistymistä ja rajua pitkäaikaistyöttömyyden kasvua ei voida laskea työttömien syyksi. Käynnistysvaikeudet heijastuvat suoraan asiakaspalveluun. Kokeilu on ollut käynnissä jo lähes puoli vuotta. TEM:n työllisyyskatsauksen mukaan kuitenkin vain 23,3 % työttömistä oli heinäkuussa palvelujen piirissä.

–  Nyt on päästävä byrokratian ja hallinnon pyörittämisestä käytännön toimiin, yhteydenottoihin työttömiin asiakkaisiin ja heidän palveluidensa järjestämiseen, painottaa toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski.

–  TE-toimistoissakin tulee petrata. Osalla toimistoja on edelleen maaliskuun 2020 jälkeen kokonaan ovet kiinni. Asioida voi vain puhelimitse tai sähköpostitse. Usealla toimistolla on hyvin rajoitetut tapaamisajat.

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi on ihmeissään siitä, että paikallisia, pitkän kokemuksen omaavia työttömien yhdistyksiä ei ole juurikaan huomioitu työllisyyden kuntakokeiluissa.

– Yhdistysten asiantuntijuus ja osaaminen on nyt jäänyt jopa kokonaan pois kuntien käytöstä.

Koronasta huolimatta työttömien asiakkaiden on saatava palveluja

Keskusjärjestön hallituksen mukaan suurin kysymys tällä hetkellä on työttömiltä puuttuvat palvelut. Koronasta ja kuntakokeilusta huolimatta työttömien asiakkaiden on saatava palveluja, heillä on lakisääteinen oikeus niihin. Korona on uusi normaali ja palvelut tulee järjestää korona huomioiden.

Nyt esiinnoussut työttömiä syyllistävä poliittinen retoriikka ja loispuhe on vastuutonta ja virheellistä. Leikkaukset ja sanktiot eivät auta työtöntä työllistymään. Se lisää vain pahoinvointia. Ihmiset täytyy kohdata ihmisinä, tukea ja tarjota mahdollisuuksia. Ilman apua mahdollisuudet jäävät tunnistamatta. Hyvillä palveluilla on työllisyyden parantamisen näkökulmasta suuri merkitys. Sen johtopäätöksen voi tehdä vallitsevasta tilanteesta.

Korona on vaikuttanut lamaannuttavasti palveluverkostoon ja työttömiin ja heidän uskoonsa siihen, miten he työllistyvät.  Nyt tarvitaan selkeitä pitkäkestoisia päätöksiä, että sekä elinkeinoelämä että työttömät voivat katsoa eteenpäin.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski, 050 577 2580, jukka.haapakoski@tyottomat.fi

Puheenjohtaja Irma Hirsjärvi, 050 5915 461, irma.hirsjarvi@tyottomat.fi

Viestinnän asiantuntija Leena Valkonen, 044 717 7277, leena.valkonen@tyottomat.fi

nuoli