Lehti
20.11.2024Työkykykoordinaattorit työttömien ja hyvinvointialueiden tukena
Työkykykoordinaattorit ovat työelämän, kuntoutuksen, palvelujärjestelmän ja psykososiaalisen tuen asiantuntijoita. He ovat perehtyneitä työkyvyn säilymistä edistävään keinovalikoimaan, olipa kyse tuki- ja liikuntaelinvaivoista, mielenterveyden haasteista tai muusta työkykyä uhkaavasta syystä. Työkykykoordinaattorit ovat hyvinvointialueiden kumppaneita, joka tukevat alueiden työttömiä työnhakijoita pääsemään takaisin tai pysymään työelämässä – terveyshaasteista huolimatta. Työkykykoordinaattoreita voi työskennellä työllisyyspalveluissa, hyvinvointialueilla ja järjestöissä. Työkykykoordinaattoreilla on monialaista tietoa ja osaamista, jotka ovat osittain vielä tiedostamatta ja hyödyntämättä.
On yleisesti tiedetty tosiasia, että pitkään työttömänä olleiden henkilöiden terveys on työllisiin verrattuna huonompi. Pitkittynyt työttömyys, osallisuuden puute ja heikko taloudellinen tilanne usein mutkistavat, syventävät ja kasaavat erilaisia sairauksia ja ongelmia. Palveluiden tarve voi olla hyvinkin suuri, mutta työterveyden puuttuessa hoitoon pääsy voi olla työllisiä ihmisiä hitaampaa.
Taloudellisen tilanteen ollessa huono, ihmiset usein päätyvät säästämään lääkkeiden ostamisessa, jolloin sairauksien hoitotasapaino voi heikentyä. Pitkäaikaistyöttömien vaikea tilanne voi tällä tavoin lopulta kuormittaa sotepalveluita entisestään. Tämän vuoksi tarvitaan asiantuntijoita, jotka ovat perehtyneet monialaisen tuen tarjoamiseen. Työkykykoordinaattori voi olla juuri se henkilö, joka lähtee asiakkaan kanssa rinnalla kulkien löytämään oikeanlaisten ja oikea-aikaisten palveluiden piiriin.
Työkykykoordinaattorilla on laaja-alainen osaaminen sote- ja työllisyyspalveluiden kenttään
Työkykykoordinaattorilla on yleensä sosiaali- ja terveysalan tutkinto, esimerkiksi sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai sosionomi, ja lisäksi hän on suorittanut työkykykoordinaattorin koulutuksen sekä perehtynyt laaja-alaisesti sote- ja työllisyyspalveluiden sekä eri etuuksien kenttään. Laaja-alaisen taustansa vuoksi hän kykenee tukemaan joskus hyvinkin solmuun menneiden asioiden selvittämisessä.
Terveydentilan ollessa hoitotasapainossa ja sosiaalipalveluiden -ja etuuksien ollessa selvitetty, työkykykoordinaattoripalvelussa voidaan lähteä selvittämään olemassa olevaa työkykyä ja asiakasta kiinnostavia työmahdollisuuksia. Työkykykoordinaattorin vahvaa asiantuntemusta onkin täsmätyökykyisten henkilöiden potentiaalin löytäminen ja hyödyntäminen. Ihminen ei ole työkyvytön vammasta tai sairaudestaan huolimatta, eikä välttämättä osatyökykyinenkään. Kartoittavalla työotteella, oikeanlaisin psykososiaalisin menetelmin ja yhteistyössä muun palvelukentän avulla, on hyvinkin todennäköistä löytää tie takaisin työelämään ja osallisuuteen yhteiskunnassa.
Terveyttä työttömille -toiminta työttömien työnhakijoiden tukena
Terveyttä työttömille -toiminnan työkykykoordinaattorin ohjaus on tarkoitettu työttömien työnhakijoiden tueksi. Sen tavoitteena on vahvistaa asiakkaan terveyttä ja työ- ja toimintakykyä askel kerrallaan. Yhteyttä voi ottaa soittamalla tai sähköpostilla. Yhteydenotto ja ohjaus ovat luottamuksellisia ja ilmaisia, eivätkä sido yhteydenottajaa mihinkään. Asiakkaita tavoitetaan myös jalkautumalla työttömien yhdistyksiin ja muihin matalan kynnyksen kohtaamispaikkoihin. Työntekijät ovat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia ja lisäksi heillä on työkykykoordinaattorin koulutus. Koordinaattoreilla on pitkä työkokemus laaja-alaisten haasteiden ratkaisuista sotealalla ja työllisyyspalveluissa.
Työttömyys voi aiheuttaa ulkopuolisuuden tunnetta, ja työkykykoordinaattorit voivat auttaa asiakkaita löytämään paikkansa yhteiskunnassa uudelleen. Yhteistyö eri asiantuntijoiden kanssa mahdollistaa asiakaskohtaisen ja kokonaisvaltaisen tuen, joka tukee sekä työllistymistä että asiakkaan henkistä ja fyysistä hyvinvointia.
Teksti: Elina Esala – sosiaalipalveluiden asiantuntija, työkykykoordinaattori
Lisätietoja:
Terveyttä työttömille -toiminta
Elina Esala, sosiaalipalveluiden asiantuntija, työkykykoordinaattori, 045 698 6761, elina.esala@tyottomat.fi
Ulla-Maija Kopra, terveyspalveluiden asiantuntija, työkykykoordinaattori, 045 699 5393, ulla-maija.kopra@tyottomat.fi
Lue myös:
Laadukkaat ja oikea-aikaiset kuntoutuspalvelut ovat kustannustehokkaita