Terveydeksi-hankkeen materiaalipankki

Materiaalipankista löydät tietoa työttömien terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä julkaisuista sekä artikkeleita Terveydeksi-hankkeen toiminnasta.

Kuvateksti: Berner Oy:n Terveydeksi-hankkeelle lahjoittamia verenpainemittareita on jaettu aktiivisesti kevään 2019 aikana hankeen käyneillä sekä yhteisissä tilaisuuksissa. Yhdistykset ovat olleet iloisia ja innoissaan, kun mittari on saatu omaan käyttöön. Työttömien hyvinvoinnin edistäminen koetaan tärkeänä.

Yhdistys, ota käyttöön Terveydeksi-hankkeen tunnuskuva omassa tiedotuksessasi.

Julkaisuja

Terveydeksi! Ota huoli puheeksi ja opasta palveluihin. Käsikirja yhdistyksille ja erilaisiin kohtaamispaikkoihin ihmisen/asiakkaan kohtaamiseen, keskusteluihin ja huolen puheeksiottoon. Lisäksi käsikirjassa on runsaasti tietoa ja linkkejä terveyteen ja terveysriskeihin liittyen, tietoa sosiaalipalveluista sekä asiakasmaksuista ja asiakkaan oikeuksista.

Terveydenhoitajien ja työttömien kokemuksia työttömien terveystarkastuksista pääkaupunkiseudulla. Sanna Lindqvist, Phuong Hoang ja Aicha El Khidani. DIAK. 2019. PDF

Kykyviisari työ- ja toimintakyvyn tukena Kykyviisari on työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä kaikille työikäisille. Kykyviisarin avulla voit selvittää omaa tilannettasi, keskeisiä vahvuuksiasi ja kehittämiskohteitasi. Kykyviisari-menetelmää kehitetään Työterveyslaitoksen Sosiaalinen osallisuus ja työ- ja toimintakyvyn muutos Solmu -ESR-koordinaatiohankkeessa 1.10.2014-30.9.2020. Tutustu Kykyviisariin ja testaa itsesi.

Seminaarimateriaaleja

Työttömät yhdenvertaisiksi terveyspalveluissa -seminaari Helsingissä 21.2.2019: Videotallenne ja diaesitykset Työkaluja työttömien hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukemiseen -seminaari (Joensuu, P-KTT ry:n kanssa)

14.3.2019: Videotallenne ja diaesitykset Työpajat valtakunnallisilla kohtaamispaikkapäivillä Tampereella 27.4.2018: Miten terveys- ja sosiaali-interventio kannattaisi järjestää kohtaamispaikoissa? Kaksi työpajaa, joiden toteuttajina Terveydeksi-hanke (Työttömien Keskusjärjestö ry) ja Sokra-hanke (THL) yhteistyössä: Ulla-Maija Kopra, Veera Luoto, Tanja Hirschovits-Gerz, Katriina Lehtovaara. Tutustu menetelmiin ja tuloksiin: Työpajatulokset_Kohtaamispaikkapäivät-Tampere-27042018

Artikkeleja ja muuta tietoa

 • Ylä-Karjala 20.8.2019 Unettomuus on laaja käsite (PDF)
 • Verkkouutiset.fi 27.6.2019 Näin työttömille tarjotaan tietoa terveystarkastuksista, linkki artikkeliin.
 • Kalajokilaakso 10.5.2019 Ylivieskassa työttömien terveystarkastukset hoidettu mallikkaasti (pdf-tiedosto Työttömien Keskusjärjestö ja Terveydeksi-hanke Ylivieskassa
 • Savon Sanomat 7.4.2019 TE-toimistotkaan eivät asiasta tiedä – Työttömien maksuttomasta terveystarkastuksesta tiedottamisessa on parantamisen varaa, linkki artikkeliin.
 • Helsingin Sanomat, Mielipide 15.1.2019 Monen työttömän pitää sinnitellä lähes nollatuloilla, linkki artikkeliin.(Kirjoitus pdf-tiedostona Toimeentulosta mielipidekirjoitus 11012019)
 • Helsingin Sanomat, Vieraskynä 7.11.2018 Työttömillä on oikeus terveystarkastukseen Kunnan lainmukaisiin tehtäviin kuuluu järjestää työttömille maksuton terveystarkastus. Oikeus tarkastukseen tunnetaan huonosti sekä kunnissa että työttömien parissa. Linkki artikkeliin. (Teksti pdf-muodossa Työttömien terveystarkastuksia ei tunneta_HS vieraskynään)
 • MTV verkkouutiset 26.10.2018 Pitkään työttömänä olleet käyttävät vähiten lääkäripalveluja – Järjestö: Asiakasmaksut pois! Työttömien Keskusjärjestö ehdottaa työttömille henkilökohtaisia managereita terveydentilan tueksi. Lue artikkeli
 • MTV verkkouutiset 25.10.2018 Pitkäaikaistyöttömät käyttävät vähiten lääkäripalveluja – mielenterveysoireet voivat jäädä tunnistamatta Erityisesti pisimpään työttömänä olleet eivät välttämättä käytä lainkaan terveyspalveluja, selviää Lääkärilehden tutkimuksesta.
 • Ylä-Karjala 4.9.2018 Kiinni työttömien terveysongelmiin, artikkeli pdf-tiedostona 4.9.2018 Ylä-Karjala
 • YLE 13.5.2018 Harva työtön tietää ilmaisesta terveystarkastuksesta. Esimerkiksi leipäjonoista on löydetty työttömiä, joita on jouduttu lähettämään suoraan päivystykseen. Lue artikkeli Ylen sivuilta.
 • Aamuset 23.2.2018 Työttömien Keskusjärjestö vaatii työttömien terveyspalveluihin tasa-arvoisempaa kohtelua. Keskusjärjestön hallitus vaatii asiakasmaksulain 11. pykälän tulkintaa asiakkaiden hyväksi. Lue artikkeli.

Muuta tietoa

Työtön, työttömänä olet kuntasi tarjoamien terveyspalveluiden lisäksi oikeutettu muun muassa työttömän terveystarkastukseen. Lisätietoja Suomi.fi-palvelusta Työttömän terveys ja hyvinvointi. (Linkkipolku: Suomi.fi: Etusivu > Kansalaiset > Työelämä ja työttömyys: Työttömyys > Työttömän oikeudet ja velvollisuudet: Työttömän terveys ja hyvinvointi )

Kykyviisari-kyselyt osoittavat, että työmahdollisuuksien puute vaikeuttaa eniten työelämään osallistumista. Työterveyslaitoksen asiantuntijat tarkastelevat kirjoituksessaan sitä, mitkä asiat vaikeuttavat vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien työelämään osallistumista heidän itsensä arvioimana. Lue artikkeli: Työttömälle mahdollisuus vaikuttaa aktiivitoimiin (artikkeli 2018) Työttömälle mahdollisuus vaikuttaa aktiivitoimiin_artikkeli

Terveydeksi-hanke esillä Brysselissä: Työttömien Keskusjärjestön ja EHYT ry:n yhteinen Terveydeksi-hanke oli kesäkuussa 2018 kutsuttuna esillä Brysselissä eurooppalaisessa FEAD:n (vähävaraisten avun rahasto) työkokouksessa liittyen FEAD:n ja ESR:n rahoituskanavien yhdistymiseen. Työkokouksessa käsiteltiin mm. miten yhteistyökumppanuudet toteutuvat käytännössä. Mukana kokouksessa olivat toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski ja hankepäällikkö Katriina Lehtovaara.

nuoli