Lehti
03.03.2025Työttömien palvelut hyvinvointialueilla – katsaus verkkosivujen antiin

Miltä näyttää työttömien huomioiminen kohderyhmänä hyvinvointialueilla, kun asiaa tarkastellaan verkkosivujen perusteella? Löytyvätkö tiedot helposti? Miten työttömät nousevat esille hyvinvointialueiden strategialinjauksissa? Strategia on tärkeä ohjenuora siitä, mihin resursseja kohdistetaan ja millaisia tuloksia tavoitellaan.
Työttömät niukasti esillä strategioissa
Lainsäädäntö määrittää hyvinvointialueita laatimaan hyvinvointialuestrategian sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelustrategian. Hyvinvointialuestrategia on keskeinen toimintaa linjaava dokumentti, jossa asetetaan pitkän aikavälin tavoitteet. Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelustrategia laaditaan talouden ja toiminnan suunnittelua ja johtamista varten ottaen huomioon asukkaiden tarpeet ja paikalliset olosuhteet, palvelujen saatavuus ja saavutettavuus. Osa hyvinvointialueista on yhdistänyt nämä kaksi strategiaa samaan asiakirjaan, osa on tehnyt niistä erilliset asiakirjansa. Kolmen hyvinvointialueen osalta verkkosivuilta ei löytynyt tietoa palvelustrategiasta.
Työttömät tai työttömyys on mainittu jollakin tavalla kymmenen hyvinvointialueen hyvinvointialue- tai palvelustrategiassa. Useimmin (kuusi kertaa) työttömät tai työttömyys mainitaan nykytilakuvausten yhteydessä. Varsinaisia työttömiin liittyviä strategisia tavoitteita tai toimintaa on kuvattu vain neljässä strategiassa:
- Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelustrategiassa puhutaan työttömien paremmasta haltuunotosta niin sosiaali- ja terveyspalveluissa kuin muissakin julkisissa palveluissa palvelukäytön tehostamiseksi.
- Pohjanmaan hyvinvointialue kuvaa yhden tavoitteensa olevan ”Suomen hyvinvoivin ja toimintakykyisin väestö”. Mittarina tavoitteelle toimii muun muassa työttömien määrä ja yhtenä toimenpiteenä on työ- ja toimintakyvyn arvioinnin osaamisen kehittäminen.
- Pohjois-Pohjanmaan yhdistetty hyvinvointialue- ja palvelustrategia kertoo, että yksi monista strategisiin valintoihin vaikuttavista tekijöistä on ”työttömyyden, syrjäyttävien rakenteiden ja köyhyyden aiheuttamien ongelmien syiden ja seurausten tunnistaminen ja vaikuttavien toimenpiteiden rakentaminen yhdessä muiden toimijoiden kanssa”.
- Vantaa-Keravan hyvinvointialue on asettanut yhdeksi tavoitteekseen seuraavaa: ”heikoimmassa asemassa olevien asukkaiden palveluihin pääsy paranee ja tunnistamme entistä paremmin paljon palveluja tarvitsevat asiakkaamme”. Yhtenä mittarina on tehtyjen työttömien terveystarkastusten määrä.
Työttömän terveystarkastus esillä melko hyvin
Entäpä miten näkyvät työttömien palvelut verkkosivuilla työttömän näkökulmasta? Työkyvyn tuen palvelut ja työttömän terveystarkastus ovat keskeisiä työttömän hyvinvointialueelta kaipaamia palveluita. Lakisääteistä työttömän terveystarkastuksesta, josta työkyvyn tuen prosessi monesti lähtee liikkeelle, osataan kertoa hyvinvointialueiden sivuilla melko hyvin. Tieto palvelusta ja siihen hakeutumisesta löytyy kaikkien hyvinvointialueiden verkkosivuilta valikon kautta tai hakusanaa apuna käyttäen.
Tieto asiakasmaksun huojennuksesta vaikeasti löydettävissä
Kaikki hyvinvointialueet ovat päättäneet nostaa asiakasmaksujaan vuonna 2025 (Ylen uutinen). Työttömälle asiakasmaksut voivat olla kohtuuttoman korkeita. Hyvinvointialueen on alennettava tai jätettävä perimättä sosiaalihuollon maksu ja tulosidonnainen terveydenhuollon maksu, jos sen periminen vaarantaa asiakkaan tai hänen perheensä toimeentulon (Asiakasmaksulain 11 §). Vain muutama hyvinvointialue on ulottanut käytännön tasamaksuihin. Helsingissä perusterveyskeskuskäynnit ovat kaikille maksuttomia.
Asiakkaan on yleensä itse osattava hakea maksun alentamista, mutta tietoa asiakasmaksun alentamismahdollisuudesta on vaikea löytää hyvinvointialueiden verkkosivuilta. Monesti se on piilotettuna hinnastoliitteisiin. Asiakasmaksun alentamista voi hakea hyvinvointialueesta riippuen sähköisesti, pdf-lomakkeen täyttämällä ja/tai vapaamuotoisella kirjallisella hakemuksella. Köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-FIN on lisäksi laatinut yleisen lomakkeen, jolla asiakasmaksun huojentamista voi hakea.
Hyvinvointialueilla on ollut lakiin perustuva velvollisuus tarjota sosiaalista luototusta pienituloisille ja vähävaraisille 1.8.2023 lähtien. Tieto sosiaalisen luototuksen mahdollisuudesta löytyy kaikkien hyvinvointialueiden sivuilta.
Uusi kausi alkamassa, työttömien palvelut kirjattava strategiaan
Työllisyysalueiden toiminnan käynnistyminen voi avata uusia näkökulmia yhteistyöhön ja työttömien työllistymisen tukemiseen hyvinvointialueella. Kun uudet aluevaltuustot pääsevät aloittamaan toimikautensa huhtikuun aluevaalien jälkeen, myös strategiat noussevat uudelleen tarkasteluun. Tuolloin on hyvä tilaisuus miettiä työttömien työkyvyn ja työllistymisen tuen palvelujen esille nostamista myös sillä tärkeimmällä eli strategiatasolla.
Teksti: Heli Niromaa, terveyden edistämisen koordinaattori
Lähteet: hyvinvointialueiden strategiat ja verkkosivut, tiedot haettu marras-joulukuussa 2024.