Syyskuu
| Takaisin kalenterin etusivulle |
Ravinto: Riittävästi juomia
Juotko riittävästi ja säännöllisesti päivän aikana? Ruokaviraston juomasuosituksen mukaan nesteitä on tarpeen juoda 1-1,5 litraa päivässä (ruoan sisältämän nesteen lisäksi). Liikunta, fyysisesti raskas työ ja kuumuus lisäävät nesteen tarvetta. Liikunnan aiheuttama lisätarve on noin 0,5-1 litraa liikuttua tuntia kohden.
Janojuomana vesi on paras vaihtoehto. Ruokajuomaksi suositellaan rasvatonta maitoa, piimää tai vettä. Sokeripitoisista juomista kuten mehuista ja limsoista kertyy helposti ylimääräistä energiaa, eivätkä ne tee hyvää hampaille, joten niitä ei suositella juotavaksi päivittäin. Alkoholin käytössä on hyvä pyrkiä kohtuuteen ja kannattaa muistaa, että alkoholi sisältää paljon energiaa.
Syyskuun sesonkikasviksia ja hedelmiä ovat mm. omena, puolukka ja kaalit.
Lähteet ja lisätietoa
Ruokaviraston juomasuositus
Syö hyvää -sivuston ohje kotitekoiseen energiajuomaan
Tehtävä
Tarkkaile, tuleeko sinun juotua päivän aikana riittävästi.
Liikunta: Löydä oma lajisi
Liikunnan ei tarvitse olla verenmaku suussa puurtamista, vaan se voi olla hauskaa. Erilaisia liikuntamahdollisuuksia ja liikuntalajeja on olemassa runsain mitoin. Myös ilmaiseksi tai edullisesti pääsee harrastamaan vaikka mitä ja verkosta löytyy ilmaisia ohjeita ja opasvideoita.
Tärkeää olisi löytää itselle mieluisa laji. Uusi kiva laji voi löytyä ennakkoluulottomasti kokeilemalla. Miltä kuulostaisi vaikkapa pöytätennis tai kävelyfutis?
Lähteet ja lisätietoa
Vinkkejä eri lajien aloittamiseen UKK-instituutin sivuilta: Liikuntalajit ja liikkumisen muodot
Katso Wikipedian luettelo urheilulajeista
Tehtävä
Tutustu tai tutustukaa yhdessä paikkakuntanne liikuntatarjontaan esimerkiksi kunnan liikuntatoimen nettisivujen kautta. Selvittäkää, mitä alennuksia työttömän on mahdollista saada. Löydättekö uuden lajin, jota haluaisitte kokeilla yhdessä?
Uni: Uni ja alkoholi
Alkoholin vaikutus uneen riippuu monista tekijöistä, kuten käytetystä alkoholimäärästä ja yksilöllisistä tekijöistä. Pienikin määrä alkoholia vaikuttaa uneen heikentävästi, ja suurempi määrä alkoholia rikkoo unen rakenteen ja lamaa keskushermostoa. Alkoholi veltostuttaa ylähengitysteiden lihaksia aiheuttaen kuorsausta ja lisäten riskiä unen aikaisiin hengityskatkoksiin (uniapneaan).
Alkoholin juominen vähentää ”unennäkö”- eli REM-unta. Veren alkoholipitoisuuden vähentyessä 3-5 tunnin nukkumisen jälkeen REM-unen määrä lisääntyy, jolloin siihen voi liittyä painajaisia, hikoilua ja levottomuutta. Ihminen voi herätä aamuyöstä saamatta enää unta.
Runsas alkoholin käyttö on myös yleinen unettomuuden syy. Alkoholin runsas ja pitkäkestoinen käyttö voi aiheuttaa myös vaurioita aivojen uni-valveen säätelykeskuksissa.
Lähteet ja lisätietoa
Päihdelinkki: Alkoholi ja uni
Tehtävä
Mieti, millaisia vaikutuksia olet huomannut alkoholinkäytöllä olevan uneesi?
Mieli: Listaa voimavarasi
Ihminen kehittyy tutkimusten mukaan enemmän panostamalla olemassa oleviin vahvuuksiin ja kykyihin, kuin kehittämällä heikkouksiaan.
Mikäli tunnet, että ajankäyttösi painottuu voimavaroja kuluttaviin asioihin, on tarpeellista tarkastella omaa ajankäyttöä ja arkea. Arkeen on sisällytettävä asioita, joista saat mielihyvää. Mielihyvä auttaa jaksamaan elämän velvoitteita.
Voimavarat ovat jokaiselle henkilökohtaisia. Ne auttavat selviytymään arjessa ja antavat tukea sekä voimaa. Toiveikkuus ja tavoitteellisuus ovat keskeisiä voimavara-ajattelun elementtejä. Voimavarat voivat liittyä esimerkiksi arvomaailmaan, kun tietää mitä arvostaa. Ominaisuuksiin, kuten kykyyn tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Voimavarat voivat liittyä myös kotiin, työhön, ihmissuhteisiin tai harrastuksiin sekä lepoon ja uneen.
Lähteet ja lisätietoa
Terveyskylä: Mistä on kyse, kun puhutaan voimavaroista?
Mieli ry: Itsetuntemus ja itsetunto
Tehtävä
Listaa vahvuutesi ja kykysi. Listaa kaikki, suodattamatta tai arvostelematta itseäsi. Voit käyttää pohjana Mielenterveystalon lomaketta: Listaa voimavarasi (pdf)